Spania gir ut elleve håndbøker for trygg turisme

CORONA-KRISEN: 1. juli gjenåpnes Spania for turisme fra utlandet. Nå kommer turistmyndighetene med elleve håndbøker for trygg turisme.

Fra forsiden på restauranthåndboken.

Turistmyndighetene går høyt ut, og gir helsegarantier for turister som vil besøke landet:

"Turistene kan allerede nå planlegge ferien sin. Den spanske regjeringen garanterer et sikkert reisemål som innebærer at turistene ikke tar noen unødige sjanser ved å legge ferien sin til Spania, ei heller at de tar risiko med seg inn i landet", skriver Spanias turistkontor i Norge i en pressemelding.

Retningslinjer for turistbransjen

Håndbøkene inneholder retningslinjer som turistbransjen kan ta i bruk for at gjenåpningen skal skje så trygt som mulig.

I bøkene er det tekniske spesifikasjoner som skal sikre en trygg ferie for både turister, ansatte og innbyggere i områdene

Det spanske departementet for reiseliv har utarbeidet håndbøkene i samarbeid med de lokale helsemyndighetene.

I bøkene finnes det konkrete tiltak mot covid-19 innen service, rengjøring og desinfisering, vedlikehold og risikostyring for de ulike bransjene i reiselivets verdikjede.

Dekker flere grener av turisme

Foreløpig fins det håndbøker for hoteller og turistleiligheter, restauranter, reisebyråer, golfbaner, overnattingssteder på landet, kurbad, museer, turistguider, herberger, campingplasser og aktiv turisme.

I tillegg er det utarbeidet ni veiledere som skal godkjennelse av helsedepartementet. Disse gir råd og veiledning om beskyttede naturområder, vannsportanlegg, vannaktiviteter, uteliv, fornøyelses- og fritidsparker, turisttransport, besøk på vingårder og andre installasjoner og steder for kultur, historie, natur, unike offentlige steder og strender.

Kan lastes ned gratis

Håndbøkene er gratis. De er utarbeidet av turistdepartementet i samarbeid med Instituttet for spansk turistkvalitet (ICTE), som igjen har avtale med alle de spanske regionene.

Ved å innlemme alle landets regioner, blir protokollen landsdekkende og homogen, står det i pressemeldingen.

Målet er angivelig at retningslinjene i løpet av kort tid skal utvikles som regler i en ISO-sertifisering  Dette er imidlertid kun anbefalinger rettet mot turistbransjen som de valgfritt kan ta i bruk for å møte myndighetenes krav om smittevern, understrekes det.

Håndbøkene som er tilgjengelig på engelsk:

Resten av håndbøkene, som foreløpig kun er på spansk, finner du her