Kanariøyenes president ønsker corona-testing av turister før avreise til Kanariøyene

CORONA-KRISEN: På et virtuelt møte mellom Spanias statsminister, Pedro Sanchez, og de regionale presidentene søndag, krevde Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres corona-testing i hjemlandet for turister som skal til Kanariøyene.

Norwegian-fly før avgang fra Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Canariajournalen

Torres fortalte dette på en direktesendt pressekonferanse etter møtet.

Dette blir imidlertid et stykke frem i tid, i og med at Kanariøyene ikke har planer om å åpne lufthavnene for internasjonal turisttrafikk på lenge ennå.

Inntil videre er kun lufthavnene på Gran Canaria og Tenerife sør åpen for internasjonale flyvninger av nødvendig art, og ikke for turister.

Den eneste vaksinen for trygge reiser er å utføre PCR-tester, sa Torres. Det vil si analyser av corona-virusets DNA-sekvens i slimprøver.

Torres ønsker at det etableres en felles europeisk protokoll for slik testing.

Spanske myndigheter anser at virusspredning fra mennesker som kommer utenfra er en av de største smittetruslene.

Kanariøyene åpner for regional turisme i sommer, men tror at det kun vil komme fem prosent av det normale antallet turister i juni.

Reiselivsorganisasjoner snakker om at de ikke kommer i gang med innlandsturisme på Kanariøyene før i august, og at det neppe blir åpnet store overnattingssteder før tidligst til høsten.

I første omgang ligger det an til at mindre leilighetsanlegg og privatutleide ferieboliger vil åpne for feriegjester, og i liten grad hoteller.

I dag gikk Kanariøyene La Gomera, La Graciosa og El Hierro inn i fase 2 av Spanias nedtrappingsplan for corona-restriksjoner.

De andre Kanariøyene blir stående i fase 1, og kan gå til fase 2 om en uke hvis det blir godkjent av sentralregjeringen.

I fase 2 får blant annet kjøpesenter og store butikker åpne i tillegg til mindre butikker med inntil 40 prosent kapasitet, inntil 15 personer kan samles, befolkningen får mer bevegelsesfrihet, og flere sportsaktiviteter tillates.