Kamera kan brukes for å oppdage maskeslurv

Et kanarisk firma har utviklet flere teknologiske løsninger som blant annet ved hjelp av smart kamerateknologi kan brukes som verktøy i arbeidet med smittevern.

Slik kan man kontrollere at folk overholder avstandsreglene Ill:EvoSocial/Canariajournalen

Firmaet EvoSocial SOFT, som har en avdeling i vitenskaps og teknologiparken på universitetet i Las Palmas, har utviklet flere intelligente systemer, blant annet et spesielt program for å overvåke bruken av masker, og om folk tar hensyn til avstand på offentlige steder.

Et hvilket som helst digitalt kamera kan, ved hjelp av denne programvaren settes i stand til å registrere bruken av masker. En annen funksjon gir muligheten til å registrere hvorvidt 2 meters avstand mellom mennesker overholdes også i lukkede rom. Teknologien kan også brukes i droner.

Det å være i stand til å kontrollere hvorvidt smittevernsreglene blir overholdt, er i utgangspunktet komplisert, dermed vil slike løsninger være til stor hjelp i dagens situasjon, heter det i en pressemelding fra universitetet. Firmaets hovedsatsing er utvikling av teknologi basert på internett, kunstig intelligens, robotikk og utviklingen av tilpasset programvare.

I lovutkastet om smittevern, som skal vedtas i dag, tirsdag, heter det blant annet at: 

- Maske er påbudt for alle over 6 år på offentlige veier, på offentlige steder innendørs og utendørs, samt i transportmidler, så sant det ikke kan garanteres en overholdelse av kravet om en sikkerhetsavstand på to meter mellom mennesker. 

- Brudd på maskepåbudet kan gi opptil 100 euro i bot.