Mandag starter rettssaken mot en britisk mafia som drev timeshare-svindel på Kanariøyene

Rettssaken mot mistenkte medlemmer av det kriminelle nettverket til briten John "Goldfinger" Palmer, som skal ha drevet med timeshare-svindel på Tenerife, Gran Canaria og Costa del Sol, starter i Madrid mandag 21. januar.

Timeshare- og ferieklubbsvindelen pågikk fra 1993 til 2002. Først nå går rettssaken. Foto: Pixabay

Gjengens virksomhet på Kanariøyene ble avslørt og stoppet av politiet i 2002, skriver avisen La Provincia.

Palmer selv ble dømt i 2001 til åtte års fengsel for timeshare-svindel på Kanariøyene, og aktor hevder at de som nå er tiltalt fortsatte svindelen da Palmer havnet i fengsel.

45 millioner

I alt skal 20.000 personer skal ha blitt fralurt 45 millioner euro i timeshare-svindelen, der tidsandeler i ikke-eksisterende ferieleiligheter skal ha blitt solgt.

Ifølge britisk presse kan John Palmer ha tjent opptil 300 millioner britiske pund på kriminell virksomhet. 

Politiet avdekket cirka 60 bankkontoer og 50 selskaper i Spania og skatteparadiser da de aksjonerte mot svindlerne i 2002, skrev avisen El Pais den gangen.

Skutt i 2015

Palmer er også den antatte hjernen bak et tyveri av gullbarrer for 30 millioner pund på Heathrow Lufthavn i 1983, derav kallenavnet "Goldfinger".

Han ble skutt i hjel i hagen i sitt hjem i Essex i 2005. Han var 64 år gammel da han døde like før han skulle i retten for nye svindeltiltaler i Spania.

Politiet har ennå ikke funnet ut hvem som drepte Palmer. Britiske aviser spekulerer i om det kan bli avslørt i løpet av rettssaken.

Drev svindel på Kanariøyene i ni år

På Kanariøyene drev Palmers bande svindel i stor skala med salg av timeshare-andeler fra 1993 til 2002.

Gjengen skal for øvrig også ha forsøkt å infiltrere timeshare-virksomheten til Anfi del Mar på Gran Canaria, som ble grunnlagt av nordmannen Bjørn Lyng.

Norske filmskapere har planer om å lage en fjernsynsserie som berører dette kalt Crimeshare.

Ti tiltalte

Ti mistenkte medlemmer av Palmers gjeng står tiltalt i nasjonalretten for svindel og, i ett tilfelle, ulovlig våpeninnehav.

Rettssaken som starter nå gjelder svindel av minst 205 turister.

Aktor krever mellom åtte og tolv års fengselsstraff og bøter på to millioner euro.

Ifølge anklagene begynte gjengen i 1993 å utvikle mekanismen for fusk og svindel basert på salg av timeshare-andeler, og senere, når lovgivningen for timeshare gjorde dette vanskeligere, kjøp av feriepakker eller medlemskap i en ferieklubb.

I noen av disse kontraktene ble kunder lovet videresalg av eiendom i bytte for å bli med på den nye ferieklubben gjengen hadde å tilby.

Dette er de tiltalte

De tiltalte er Richard Cashman, Palmers antatte løytnant; Keith Peter Davies, sjef for gjengens virksomhet på Gran Canaria; Dean Lawrence Wells; Darren John Morris; Paul John Murray; Cristina Ketley, Palmers kjæreste; Ramón Solano Pérez;, Jorge Maximiliano Gallart; Neil Campbell og Jacoba Klazina.