150 bøtelagt i Las Palmas lørdag for brudd på utendørs regler

Corona-krisen: I Las Palmas ble 150 mennesker bøtelagt på lørdag for å ikke overholde reglene for trening og sport i friluft.

Politiet passer på at ingen bryter bestemmelsene for å bevege seg utendørs. Foto: Policia Local LPA

På lørdag fikk folk i Spania lov til å røre seg litt og trimme eller trene i friluft igjen for første gang siden 14. mars, og det var ikke alle som klarte å holde seg til reglene.

Politiet har økt tilstedeværelsen i områder hvor særlig mange mennesker beveger seg, og gjennomfører kontroller av kjøretøy.

Ministerordre SND/380/2020 av 30. april slår fast hvilke midlertidige covid-19-relaterte regler som gjelder. Brudd på disse anses som en forbrytelse mot loven om beskyttelse av innbyggernes sikkerhet, og straffes med bøter på minst 601 euro, og i grove tilfeller fengsel på opptil ett år.

Det lokale politiet påminner om dette i en pressemelding, og understreker følgende:

Du kan ikke reise i et kjøretøy til et sted hvor du ønsker å utføre fysisk aktivitet.

Du må holde en avstand på minst to meter til andre mennesker mens du utfører den fysiske aktiviteten.

Du bør unngå steder hvor det er mange mennesker.

Den fysiske aktiviteten bør, i den grad det er mulig, utføres kontinuerlig – ikke stopp hvis det kan unngås. Hvis du er nødt til å stoppe, gjør det så kortvarig som mulig.

Dette er reglene som gjelder nå:

  •  Voksne og ungdom over 14 kan gå tur en gang om dagen i maksimalt en time og inntil en kilometer fra hjemmet, maksimalt to personer som bor sammen, mellom klokken 6 og 10 og mellom 20 og 23.
  • Barn under 14 år kan være ute en gang om dagen i maksimalt en time, inntil en kilometer fra hjemmet, og med en foresatt. mellom 12 og 19.
  • Eldre over 70 og mennesker som er avhengige av ledsagere får gå tur en gang om dagen i maksimalt en time og inntil en kilometer fra hjemmet mellom klokken 10 og 12 eller 19 og 20. Hensikten med at de ikke får være ute samtidig som barna, er at de ikke skal utsettes for unødvendig smitterisiko.
  • Idrettsutøvere over 14 år og folk som vil trimme eller trene, kan utøve individuell sport og trening uten fysisk kontakt med andre mennesker en gang om dagen innenfor bostedskommunens grenser, mellom klokken 6 og 10 eller mellom 20 og 23.

Folk som har covid-19 eller symptomer på sykdommen, må holde seg hjemme. 

Smittevernregler og avstand gjelder fremdeles.

I kommuner med færre enn 5000 innbyggere er det ingen tidsbegrensinger på utendørsopphold annet enn 6-23.