Ny nedgang i smittetallene på Kanariøyene

CORONA-VIRUSET: Smitteantallet har fortsatt å falle på Kanariøyene det siste døgnet.

I dag tidlig kunne folk for første gang etter en og en halv måneds portforbud komme ut av hjemmene en times tid. En del benyttet anledningen til en dukkert ved Canteras-stranden. Foto: Cruz Roja Las Palmas

905 aktive smittetilfeller er registrert, 11 flere enn i går, viser de siste tallene på den offisielle nettsiden med statistikk fra databasen til helsedepartementet.

140 mennesker har dødd, en økning på 1 fra i går.

1150 mennesker har blitt friske på Kanariøyene siden det første smittetilfellet ble registrert, 1 flere enn i går.

2221 tilfeller av covid-19 er registrert på Kanariøyene siden 31. januar. Det er 9 nye tilfeller det siste døgnet.

Det første smittetilfellet ble bekreftet 31. januar, men en måned senere var det fortsatt bare sju smittede.

Den største økningen kom fra midten av mars til utgangen av mars. I mars og april er til sammen over 2200 smittetilfeller registrert.

918 smittede har blitt innlagt på sykehus på Kanariøyene siden 31. januar (akkumulert). Det har vært 4 nyinnleggelser i løpet av ett døgn. Drøyt 40 prosent av de smittede har blitt så syke at de har blitt innlagt.

176 av disse har blitt innlagt på intensivavdelinger, det samme akkumulerte antallet som de tre foregående dagene. Cirka 8 prosent av de smittede har hatt behov for intensivbehandling.

85 prosent av sykehusplassene og 80 prosent av intensivplassene er i øyeblikket ledig.

Siden 30. mars har antallet friskmeldte vært høyere enn antallet dødsfall. 

Klikk her for å se siste oppdatering av smittestatus på Grafcans nettsider. 

Det er 103,14 smittede per 100 000 innbyggere på Kanariøyene siden 31. januar. For den siste toukers-perioden, har smittetallene falt til 8,72 tilfeller per 100 000 innbyggere.

Kanariøyene har færrest corona-smittede og dødsfall i forhold til folketallet av de spanske regionene. De siste tre ukene har R-tallet, det vil si hvor mange andre mennesker en virusinfisert smitter, ligget under 1.

Mange helsearbeidere smittet

574 helsearbeidere har fått påvist smitte.

Nesten 17 000 PCR-tester er utført på  helsearbeidere hittil, skriver helsedepartementet i en pressemelding. 3,4 prosent har gitt positivt prøvesvar for covid-19.

Det er cirka 31 000 ansatte i helsevesenet på Kanariøyene.

Smittetilfeller på hver enkelt øy:

Tenerife

1414 smittetilfeller.

Gran Canaria

539 smittetilfeller.

La Palma

90 smittetilfeller

Lanzarote

81 smittetilfeller. 

Fuerteventura

46 smittetilfeller

La Gomera

8 smittetilfeller.

El Hierro

3 smittetilfeller.

Smittestatus i Spania

216 582 smittetilfeller er bekreftet registret med PCR-analyser i Spania siden 31. januar (akkumulert), 1147 flere enn ett døgn tidligere.

25 100 dødsfall er registrert i Spania, 276 nye det siste døgnet. På det meste har det vært oppe i 950 dødsfall i løpet av ett døgn den 2. april. 

117 949 mennesker har blitt innlagt på sykehus siden det første covid-19-tilfellet ble registrert, en økning på 556 fra dagen før. 

117 248 mennesker har blitt friskmeldt, en økning på 2572 i løpet av ett døgn.  

I den siste toukers-perioden er det 57,88 smittetilfeller per 100 000 innbyggere i Spania. 

Over en million PCR-analyser er utført i Spania, som ligger på åttende plass over land i Europa som har utført flest tester i forhold til folketallet.

Tallene for Spania er basert på rapportering kvelden før, som legges frem av helsedepartementet dagen etter. 

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik i tallene på grunn av justeringer og korrigeringer fra  helsemyndighetene. 

3500 tester per dag

Etter påsken har Kanariøyene intensivert og utvidet testingen for corona-viruset.

Nå har antallet PCR-tester passert 66 000, og det testes cirka 3500 per dag, rapporterer myndighetene i en pressemelding.

Under ti prosent av testene har vært positive. 

I en stor testkampanje som startet 27. april skal prøver fra over 90 000 personer i 36 000 utvalgte spanske hjem analyseres for å få et bedre bilde på mørketallene, og en bedre forståelse for spredning og bekjemping av viruset. 

Alarmtilstanden kan vare ut juli

Spanias erklæring av nasjonal alarmtilstanden (sivil unntakstilstand), som startet 15. mars, er foreløpig vedtatt forlenget for tredje gang, nå til 10. mai. 

Statsminister Pedro Sanchez har uttalt at han kommer til å be om en fjerde forlengelse.

Avisen El Confidencial skriver lørdag 2. mai, med henvisning til kilder i regjeringen, at regjeringen ønske flere forlengelser frem til utgangen av juli. Dette må det imidlertid være flertall for i kongressen, for hver forlengelse på 15 dager.

Nedtrappingsplan frem mot juli

4. mai starter en nedtrappingen av corona-restriksjoner i hele Spania, og fra 2. mai får befolkningen lov til å bevege seg utendørs i opptil en time en gang per dag innenfor fastsatte tider.

Nedtrappingsplanen har fire faser med varierende fremdrift for ulike provinsen i landet basert på kriterier som må møtes, og skal fullføres sent i juni.

Hvis epidemien da er under kontroll i alle provinser, går landet inn i en ny form for normaltilstand med vernetiltak og overvåking av smitte frem til en vaksine eller effektive medisiner mot covid 19 foreligger.

Høye mørketall 

Det kan være store mørketall. Spanske myndigheter anslår at over 90 prosent av smittetilfellene ikke blir registrert. 

I tillegg ansees det at mange eldre som dør hjemme eller i eldreboliger kan ha dødd av corona-viruset uten at det er registrert som dødsårsak fordi det ikke har blitt testet for dette.