Slik ønsker Kanariøyene å lette på corona-restriksjonene

Her er hovedtrekkene i Kanariøyenes plan i fire faser over fire uker for reduksjon av smitterestriksjoner.

Triana i Las Palmas. Det er lenge til det blir så folksomt i gatene igjen, men snart kan det bli lov å være litt mer ute. Foto: Las Palmas kommune

Kanariøyenes president,  Ángel Víctor Torres, presenterte planen på en pressekonferanse fredag. Planen må godkjennes av sentralregjeringen i Spania før den kan settes ut i livet.

I og med at en godkjenning ikke foreligger ennå, er det ikke avgjort noen dato for når nedtrappingen skal starte, men Torres ønsker å starte 27. april.

Ifølge planen skal det gjøres lettelser uke for uke i fire faser.  Dette er hva som er planlagt:

Barn opp til 14 år kan være utendørs hver dag fra kokken 15 til 19. Lekeparker blir ikke åpnet i første fase.

Eldre mennesker kan være ute hver dag fra 11 ti 13.

For resten av befolkningen sier planen at halvparten av befolkningen om gangen tillates å  være ute. De som bor på adresser med oddetall får være ute på datoer med oddetall, og de som har partall i adressen får være ute på partallsdatoer.

Kun tre personer kan være sammen ute, eller familiemedlemmer som bor sammen, og det er krav om å bruke maske i lukkede områder.

På Kanariøyene La Graciosa, La Gomera og El Hierro, hvor det er registrert svært få smittetilfeller (ingen på La Graciosa), skal alle få gå ut alle dager i uka.

Trim og trening skal tillates mellom klokken 5 og 9 og mellom 20 og 23. Det skal bli tillatt å gå opptil to kilometer fra hjemmet, og løpe, sykle eller ri opptil fire kilometer fra hjemmet.

I fase to, som starter i uke to, skal det bli tillatt å gå opptil en time lange turer, og treningssenter få åpne med begrenset kapasitet.

Det skal bli tillatt å reise til ferieboliger som ligger maksimalt en times reise fra hjemmet, men kun for å utføre nødvendige ærender.

Administrasjonsbygninger, små butikker og frisører kan åpne igjen. Det blir krav om bruk av masker, og identitetspapirer skal kontrolleres ved inngangen. Veterinærer får også åpne igjen.

Kjøpesenter kan åpne i fase to.

Hotellene kan åpne med halv kapasitet i fase to.

Opptil ti familiemedlemmer kan delta i begravelser i fase to.

Skoler holdes fortsatt stengt. Arrangementer med flere enn 50 personer blir fortsatt ikke tillatt.

Kinoer og teater kan slippe inn opptil 50 personer forutsatt at nødvendig sikkerhetsavstand kan holdes.

Bruk av badestrender som ligger maksimalt en times reise fra hjemmet kan blir aktuelt i fase tre. Dette skal vurderes i fase to.

Restauranter skal kunne åpnes med halv kapasitet og maksimalt fire personer per bord i fase tre og fire.

I planen ligger det også at flykapasiteten mellom Kanariøyene skal tilbake til det normale 18. mai, og til det spanske fastlandet 31. mai. Ankommende passasjerer må dokumentere negativt testresultat for covid-19 med PRC-metoden (RNA-sekvenser). Hvis de ikke har dette, må de i karantene i 14 dager.