Pedro Sanchez skal be om nedstenging av Spania til 9. mai

CORONA-KRISEN: Spanias statsminister, Pedro Sánchez, sa lørdag at han skal be kongressen om en tredje forlengelse av alarmtilstanden fra 27. april til 9. mai. Barn kan få litt mer frihet.

Spanias statsminister, Pedro Sancgez. Foto: La Monocla

Av: Gunn Kleven gunn.kleven@canariajournalen.no

Dette skal opp til debatt og avstemning i kongressen før det blir et vedtak, men det er svært sannsynlig at det blir flertall for en forlengelse. Ved forrige avstemning var det to småpartier som stemte imot.

Sanchez sa også at det kan bli aktuelt å la barn opptil tolv år får litt mer bevegelsesfrihet utendørs i neste forlengelsesperiode.

Noen detaljer om dette kom ikke frem i den direktesendt pressekonferanse lørdag.

Den regionale regjeringen på Kanariøyene har for øvrig tidligere bedt om særskilte unntak for restriksjonene, og gikk denne uken sammen med Balearene med nye ønsker knyttet til corona-krisen basert på at turismen er hardest rammet og vil bli lengst skadelidende.

Spanias alarmtilstand med strengt portforbud og andre strenge restriksjoner trådde i kraft 15.mars for 15 dager, og har blitt forlenget to ganger for 15 dager om gangen.

Sánchez pekte på at resultatene av smittetiltakene foreløpig har vært svake, noe han mener rettferdiggjør en ytterligere forlegning. Fortsatt er det over 500 dødsfall per døgn og antallet aktive smittetilfeller stiger fortsatt.

Når tiden er inne for en nedtrapping av smittetiltak, vil det bli tilpasset smittesituasjonen i de ulike regionene, sa statsministeren.

Kanariøyene er i denne sammenhengen den regionen i Spania som har færrest dødsfall og smittede i forhold til folketallet, og har hatt den mest positive utviklingen av regionene de siste ukene.

Før en nedskalering kommer på tale, må imidlertid færre bli smittet, testingen må bli utvidet, og smitteverntiltak må etableres på arbeidsplasser og skoler, understreket Sanchez.

Over 20 000 mennesker har hittil dødd av corona-viruset i Spania, og 118 av disse på Kanariøyene.