Tolv personer pågrepet for butikksvindel av turister sør på Gran Canaria

Politiet har pågrepet en gjeng med tolv medlemmer som er mistenkt for å ha svindlet turister for til sammen over 436.000 euro i elektronikkbutikker sør på Gran Canaria.

Nettbrett utstilt 4. april 2017 i en butikk i Puerto de Mogan på Gran Canaria som mange nordmenn hevder de har blitt svindlet i. Foto: Hugo Ryvik

Svindlerne skal ha siktet seg inn på eldre turister. Kjøpernes kredittkort skal ha blitt belastet med for høye beløper under kjøpene, skriver Policia Nacional i en pressemelding.

Canariajournalen kjenner til at Guardia Civil nylig ble bedt av Policia Nacional om å oversende etterforskningsaker basert på anmeldelser fra to nordmenn.

Samme opplegg

Svindelen skal ha fulgt samme mønster som Canariajournalen har beskrevet i flere artikler. Canariajournalen kjenner til en lang rekke nordmenn som er svindlet på denne måten.

Kundene ble tilbudt nettbrett og annen elektronikk til svært lave priser, og gjennomføringen av salget ble som regel utsatt til samme dag som eller dagen før kundene skulle reise frem til sitt hjemland.

 Dette under påskudd av nødvendig oppgradering og tilpassing av programvaren.

Trakk kortene flere ganger

Da tiden var inne for å betale, ble betalingskortene trukket flere ganger i betalingsterminalene med påskudd om at det var problemer med terminalene.

Dermed ble kortene belastet flere ganger, noe ofrene som regle ikke oppdaget før de kom tilbake til sitt hjemland.

Overvåket bostedene

Etter å ha gjennomført betalingssvindelen, ble ofrene kjørt tilbake til sine bosteder på Gran Canaria.

Der skal medlemmer av gjengen holdt vakt for å forsikre seg om at ofrene reiste til flyplassen og forlot landet.

Skal ha forsøkt å svindle til seg dobbelt så mye

Ifølge politiet skal gjengen ha forsøkt å svindle til seg i alt 894.487 euro, og lyktes med å lure til seg 436.781 euro. Dette fremgår angivelig av datautskrifter fra bankkontoene som er benyttet til svindelen.

Åtte betalingsterminaler er beslaglagt av politiet, to av disse gjemt i biler. I tillegg er det beslaglagt 22.000 euro i kontanter, smykker og klokker.

Norske anmeldelser fikk snøballen til å rulle

Svindel i slike butikker på Gran Canaria og andre Kanariøyer har pågått helt siden 1980-tallet, og politiet har hatt vanskeligheter med å få noen dømt, mest fordi nesten ingen tilfeller har blitt anmeldt.

Det er først etter at to saker der to nordmenn returnerte til Gran Canaria og anmeldte svindlene at politiet fikk bra materiale å jobbe med. Disse to sakene er omtalt i Canariajournalen tidligere, og tre personer er siktet.

Etterforskningen er fortsatt åpen og det utelukkes ikke at andre butikker og andre deler av Gran Canaria også er involvert i svindelen, forteller Policia Nacionals presseavdeling  til Canariajournalen.

Fant stort kontantbeløp
Politiet fant 22.000 euro i kontanter hos de mistenkte svindlerne. Foto: Stillbilde fra politiets video fra aksjonen.

Tags