Grusom økning av dødsfall på flyktningruten til Kanariøyene

4808 flyktninger og andre migranter har mistet livet eller er savnet på flyktningruten fra Afrika til Kanariøyene i årets fem første måneder.

Åpen trebåt med migranter og flyktninger på vei mot Kanariøyene.

Åpen trebåt med migranter og flyktninger på vei mot Kanariøyene. Arkivfoto

Det tilsvarer et gjennomsnitt på nesten 32 døde og savnede per dag, og én hvert 45. minutt, ifølge en ny rapport fra hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras.

Cirka hver femte passasjer som har prøv å komme seg til Kanariøyene i år, har mister livet.

Minst 154 kvinner og 50 barn er blant de døde og savnede, opplyses det.

47 båter har forsvunnet

47 båter med flyktninger og andre migranter har forsvunnet ute på Atlanterhavet.

På alle flyktningruter sjøveien fra Afrika til Spania er det registrert 5054 døde og savnede.

Caminando Fronteras baserer tallene på informasjon organisasjonen får direkte fra familiene til mennesker som legger ut på den livsfarlige reisen, og fra passasjerer i båtene.

6007 i fjor

I løpet av hele 2023 rapporterte organisasjonen om 6007 døde og savnede på ruten til Kanariøyene. Ruten anses som verdens farligste av FNs flyktningorganisasjon.

39 910 mennesker overlevde overfarten til Kanariøyene i fjor, et rekordhøyt antall.

Så langt i år, frem til 15. juni, har det kommet 18 997 migranter i 290 båter, ifølge den siste rapporten fra innenriksdepartementet.

Flest båter fra Mauritania

3600 av menneskene som har forulykket eller er savnet i år, var passasjerer i langkanoer (cayucos) som har lagt ut fra Nouakchott, Nouadhibou eller andre steder langs kysten av Mauritania, ifølge rapporten.

959 var passasjerer i båter som seilte ut fra Senegal og Gambia.

249 var passasjerer i gummibåter som reiste ut fra forskjellige punkter på en 1000 kilometer lang kyststrekning mellom Guelmim og Dakhla i Vest-Sahara og Marokko.

17 nasjonaliteter

De siste månedene har utreiser fra Senegal og Gambia blitt vesentlig redusert, men fra Mauritania har det vært en stor økning, opplyses det i rapporten.

Passasjerene i båtene fra Mauritania er hovedsakelig fra land i Sahel-beltet hvor det er væpnede konflikter og uroligheter.

De omkomne og savnede i årets fem første måneder kommer fra 17 land i alt:

Algerie, Burundi, Burkina Faso, Kamerun, Elfenbenskysten, Gambia, Guinea Bissau, Guinea Conakry, Komorene, Mali, Marokko, Mauritania, Den demokratiske republikken Kongo, Senegal, Sierra Leone, Sudan og Pakistan.

Caminando Fronteras understreker at det tidligere år har vært en reduksjon i vintermånedene, når været ute på havet er dårligst, men det har ikke skjedd denne vinteren.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags