Anslår at 85 000 båtflyktninger vil ankomme Kanariøyene i år

Innenriksdepartementet i Spania anslår at det kan komme over 85 000 flyktninger og andre migranter i småbåter til Kanariøyene i år.

Langkano (cayuco) med flyktninger på åpent hav.

Langkano (cayuco) er en farefull farkost. 

Avisen El Dia skriver om anslaget i en artikkel på søndag, der det vises til informasjon fra kilder i den kanariske regjeringen.

Hvis anslaget stemmer, vil det være mer enn en dobling fra rekordåret 2023, da det kom 39 910 passasjerer i småbåter fra Afrika.

Høytrykk til høsten

I årets fire første måneder kom det nesten 16 000. Det er 4,7 ganger så mange som i samme periode i fjor.

Brorparten, over 7000, kom i januar. I april kom det 2807.

Estimatene tilsier at over 70 000 til kan ankomme i løpet av de neste åtte månedene, et gjennomsnitt på nesten 300 per dag.

Myndighetene venter at flyktningstrømmen vil fortsette i sommer.

Vanligvis kommer det en topp på grunn av gode værforhold på Atlanterhavet i månedene september-november.

Krig og uroligheter i Afrika

Siden oktober har åtte av ti av de ankomne reist i båter som har lagt ut fra Mauritania og Senegal.

Krig i Mali og politisk ustabilitet generelt i området bidrar til at prognosene er høye, forklarte den spanske regjerings delegat på Kanariøyene, Anselmo Pestana, til pressen foran et månedlig møte i myndighetene for koordinering av immigranter.

En utsikt over Naata "Village of Hope"-pilotprosjektet til FN, bygget i utkanten av byen Ménaka i Mali, for å ta imot mange internt fordrevne som har flyktet fra jihadister. Foto: FN-foto/Harandane Dicko

Innenriksdepartementet opplyste i januar at det da var cirka 300 000 flyktninger fra Mali som venter i Mauritania på en mulighet for å reise over havet i båter til Kanariøyene.

Pestana peker på at det høye antallet som har kommet så langt i år tyder på at det vil bli rekordtall i år igjen, slik det var i fjor.

Mange mindreårige

En stor bekymring for kanariske myndigheter, er det høye antallet enslige, mindreårige migranter som ankommer, uten følge av familiemedlemmer.

Over 14 prosent av de ankomne i april er mindreårige, opplyses det.

For øyeblikket er cirka 5500 mindreårige innkvartert og ivaretatt på øygruppen.

En fersk endring av Spanias immigrasjonslov pålegger andre regioner i Spania å ta imot mindreårige som ankommer Kanariøyene, slik at det ikke skal være flere enn 3000 på øygruppen til enhver tid.

Det kan ta to-tre måneder før loven kan settes ut i livet, ifølge en utkallelse til pressen fra Kanariøyenes president, Fernando Clavijo.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags