Kynisk bande utnyttet sårbare, mindreårige migranter

Nasjonalpolitiet har arrestert sju personer som skaffet mindreårige migranter falske papirer mot betaling, og deretter lot dem i stikken.

De mindreårige ankom Lanzarote i småbåter fra Afrika på irregulært vis, og ble innkvartert på mottakssentre i Las Palmas, skriver politiet i en pressemelding.

Senere rømte de fra sentrene, og kom i kontakt med noen marokkanere som så muligheten til å utnytte den sårbare situasjonen de mindreårige befant seg i.

Forfalsket dokumenter

Marokkanerne sa at de kunne hjelpe migrantene til å reise videre til fastlandet.

Dette ble gjort ved å skaffe migrantene falske papirer og billetter for reisen mot betaling.

1000-2000 euro

Slektninger av de mindreårige sørget for betalingen, som var fra 1000 til 2000 euro per migrant, opplyser politiet.

Svindlerne hadde slektninger som drev flere reisebyråer, og bestilte flybillettene av disse.

Latt i stikken

Straks migrantene hadde kommet frem til fastlandet, tok de kriminelle fra dem de falske papirene.

Dermed hadde de mindreårige ingen persondokumenter, og havnet i en enda vanskeligere situasjon.

De valgte da selv å kontakte politiet i Murcia, hvor de befant seg, for å få muligheten til å bli innkvartert i mottak.

La om reiseruten

Banden endret reiseruten da ble klar over at politiet var oppmerksomme på hva som foregikk, skriver politiet i pressemeldingen.

De la blant annet reisene om Balkan via Marokko til Italia og Frankrike, og videre i lastebiler til Spania.

Økende tilstrømning

Etterforskningen startet da politiet ble oppmerksom på en økende strøm av enslige, mindreårige migranter fra Marokko som ankom ulike provinser i Spania, hovedsakelig Malaga og Madrid, men også Valencia og Barcelona, hvor de kontaktet politiet.

De var uten noen form for dokumentasjon, og opplyste at de var mindreårige.

Etterforskningen førte til at sju personer ble arrestert i Murcia, og siktet for dokumentforfalskning, medvirkning til illegal innvandring, brudd på rettighetene til utenlandske statsborgere, og for å tilhøre en kriminell organisasjon.

Fant flere pass

Under flere husgjennomsøkinger har politiet beslaglagt flere pass pålydende marokkanske statsborgere, kontanter, dokumenter, datamaskiner og telefoner.

Mistenkt dokumentforfalskning kan sjekkes i løpet av ti minutter av et senter for dette formålet i Athen i Hellas, opplyser politiet videre.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!