Mindreårig migrant satt i voksenfengsel i Las Palmas

Dommere i en lokalrett sør på Gran Canaria har beordret umiddelbar løslatelse av en mindreårig migrant som har sittet to måneder i voksenfengsel på Gran Canaria.

Mindreårig migrant havnet i fengsel for voksne.

Rettsbygning i Maspalomas.

Sammen med en annen tenåring fra Senegal, ble han tiltalt for å ha ført en flyktningbåt fra Afrika til Kanariøyene.

Begge to ble satt i Las Palmas II-fengselet, som kun er beregnet for voksne.

Det er Høyesterett på Kanariøyene som har rapportert at dommere i lokalretten i i San Bartolomé de Tirajana har beordret frisettingen.

Den ene er mindreårig

Ordren kom etter at en alderstest utført på rettsmedisinsk institutt bekreftet at gutten er mindreårig.

De to senegaleserne skal ha hevdet at de er mindreårige, og vist fødselsattester etter at de ble satt i fengsel.

Fødselsbevisene sier at de er 15 og 17 år gamle.

Aldersprøven av den andre tenåringen, skal ha vist at han ikke er mindreårig. Han blir derfor ikke løslatt, skriver nyhetsbyrået Efe.

Den løslatte senegaleseren skal ivaretas av generaldirektoratet for barnevern på Kanariøyene, som er ansvarlig for beskyttelse av enslige, mindreårige migranter.

Det er ventet at han vil bli fremstilt for ungdomsretten.

Ventet 20 dager med alderstest

Aktor i saken, Teseida Rodríguez, skal ha skrevet i en rapport 26. januar at den ene senegaleseren så ut til å være mindreårig.

Rapporten førte til at en alderstest med beinprøver ble utført på begge de tiltalte, men ikke før 15. februar, 20 dager etter at rapporten ble sendt, ifølge Efe.

Andre rapporter har tidligere påpekt problemer med aldersbestemmelse av migranter på Kanariøyene.

Det er påvist at en hel del mindreårige er plassert i migrantsentere for voksne, der de ikke skal være, og det er også påvist at en del som har hevdet at de er mindreårige, har vist seg å være over 18 år gamle.

På Kanariøyene er for tiden cirka 5500 enslige, mindreårige migranter som har ankommet i småbåter fra Afrika innlosjert i 74 forskjellige sentere, ifølge den kanariske regjeringen.

Prosedyrer ble denne uken satt i gang for å overføre en del av de mindreårige til andre regioner i henhold til et pålegg fra den spanske regjeringen om å ta imot migranter.

Dette fordi kapasiteten nå er sprengt på Kanariøyene.

Hevder at straffene er for strenge

Den spanske immigrasjonsadvokaten Daniel Arencibia har laget en rapport der han hevder at påtalemyndighetene på Kanariøyene ber om strengere straffer for førere av flyktningbåter enn i andre spanske regioner med stor, irregulær innvandring, Almería, Murcia, Ceuta og Balearene.

Fengselsstraffen er normalt tre år på Kanariøyene hvis det foreligger tilståelse, og ingen passasjerer har omkommet. Hvis det har vært dødsfall, legges uaktsomt drap til tiltalen for menneskesmugling.

Strafferammen er fra to års fengsel i det første tilfellet.

Advokaten peker også på at båtførere og GPS-navigatorer fra Mali, et konfliktfylt land med væpnede konflikter og terrorangrep, blir tiltalt på Kanariøyene, men ikke i noen andre regioner.

Studerte over 200 dommer

Advokaten har studert over 200 dommer i domstoler på Kanariøyene og i fire domstoler på fastlandet.

Han peker i tillegg på at båtførerne og navigatørene har inngått avtaler om å føre båtene som betaling for reisene, og ellers har minimal kontakt med menneskesmuglerbandene.

Mange er kritiske

Mange kritiske røster fra hjelpeorganisasjoner hevder at det er galt å straffe båtførerne i slike tilfeller i og med at de selv er flyktninger.

Rapporten fra advokaten viser at det er avlagt skyldig-dommer etter tilståelse i tre av fire dommer i 2021 og 2022, (104 av 136 dommer), der vedkommende er dømt for å styre eller navigere slike båter.

I 18 av 32 tilfeller der den tiltalte har nektet skyld, har det blitt frifinnelse.

De som tilsto, fikk stort sett tre års fengsel på Kanariøyene, og fra to år til to år og en måned i andre regioner.

Tiltalte som ikke tilsto, fikk fire til åtte år, og noen ganger enda strengere straff hvis det hadde vært dødsfall.

176 båter hittil i år

Flyktningbåter fra Afrika fortsetter å strømme til Kanariøyene i stort antall i år etter at det kom rekordmange i 2023.

Fra 1. januar til 15. februar ankom 176 båter, 139 flere enn i samme periode i fjor, viser den siste rapporten fra innenriksdepartementet.

Båtene hadde med seg 11 704 passasjerer.

Det er over sju ganger så mange som på samme tid i fjor, da det hadde kommet 1602 flyktninger og andre migranter til Kanariøyene.

I 2023 kom 39 910 mennesker i 610 småbåter fra Afrika til Kanariøyene.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags