Motstand mot gruvedrift på Fuerteventura

Lokale myndigheter, innbyggere og interessegrupper er negative til planer om gruvedrift på Fuerteventura.

Vil ikke ha gruvedrift i Puerto del Rosario på Fuerteventura.

Puerto del Rosario, Fuerteventura.

Tenáridos, et datterselskap i Satocan-gruppen, har søkt om lisenser for å lete etter sjeldne jordarter i tre kommuner på Fuerteventura.

Nå er planene ute på offentlig høring, og møter motstand.

Både øyrådet og de seks kommunene på Fuerteventura har uttalt at de er negative til planene.

To interessegrupper for beskyttelse av kultur- og naturarv samt biologisk mangfold, Conservación de la Biodiversidad Canaria og El Efequén, har også uttrykt motstand.

Tidligere i april ble det holdt en protestaksjon i form av en liten menneskekjede på Ayui-stranden i Pájara kommune.

Interessegruppene hevder at gruvedrift vil true arkeologiske verdier og vernede fugler som beveger seg i det aktuelle området.

Det advares om at prosjektene kun tjener private interesser.

En av interesseorganisasjonene, El Efequén, kaller planene «galskap».

Målet med den planlagte gruveaktiviteten er å finne og utvinne sjeldne mineraler som er vesentlige for produksjon av elektronisk utstyr, blant annet i elbiler, vindturbiner, og grønn teknologi, ifølge beskrivelsen i en offentlig bulleteng som er publisert.

Planene for det første av de tre prosjektene omfatter leting i et 1,34 kvadratkilometer stort område i Puerto del Rosario, i nærheten av Puertito de Los Molinos.

Prosjektet har fått navnet Opáres.

Prosjekt nummer to omfatter et areal på 19 kvadratkilometer som strekker seg fra tettstedet Ajuy til Ugán-stranden i sør. Prosjektet har fått navnet Verode.

Innbyggere i dette området i kystområdet har samlet seg til en protestkampanje mot gruveplanene.

Det tredje gruveprosjektet er i La Oliva kommune, og det er ikke sendt ut noen beskrivelse i offentlige bulletenger ennå for dette.

Blant beskyttede områder som er berørt av gruveplanene er Parque Rural de Betancuria.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!