Stor økning av båtflyktninger i januar

Nesten 13 ganger flere mennesker ankom Kanariøyene i småbåter fra Afrika i januar i år som i samme måned i fjor.

7270 flyktninger og andre migranter ankom i 110 båter til Kanariøyene i januar.

Ambulansehelikopter og redningsbåt ved havnen i Arguineguín mandag 5. februar.

7270 flyktninger og andre migranter ankom i 110 båter forrige måned, viser månedsrapporten fra innenriksdepartementet.

Nye dødsfall

I går, mandag, kom det en langkano med to døde og 103 overlevende til havnen i Arguineguín sør på Gran Canaria, rapporterer sjøredningstjenesten. Tilstanden er alvorlig for en av passasjerene, som er innlagt på sykehus.

I fjor omkom 6007 mennesker på flyktningruten mellom Afrika og Kanariøyene, ifølge hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras.

De fem første dagene i februar har det kommet cirka 2000 flyktninger og andre migranter til Kanariøyene i småbåter.

Totalt kom 8067 migranter på irregulært vis til Spania i januar, 6775 flere enn i samme måned i fjor.

Sanchez besøker Mauritania

Spanias statsminister, Pedro Sanchez, skal besøke Mauritania på torsdag sammen med Europakommisjonens president, Ursula Von der Leyen for å diskutere en styrking av samarbeidet om kontroll av migrasjonen fra landet til Kanariøyene.

De to skal ha et møte med Mauritanias president, Mohamed Uld Gazuani i Nouakchott.

Hittil i år har åtte av ti  båter som har ankommet Kanariøyene kommet fra Mauritania, mens det i fjor knapt kom noen derfra.

Grensepolitiet er tilbake

EUs grensepoliti Frontex har gjenopptatt grensekontrollen av irregulær innvandring på Kanariøyene etter at det har vært midlertidig stopp i fem dager av «tekniske årsaker», som det ble kalt.

Avtalen mellom Frontex og Spania for 2024 har nå kommet på plass.

Forrige uke var Spanias barne- og ungdomsminister på besøk på Kanariøyene, og hadde møter med kanariske politikere, og besøkte flyktningmottak.

Spanias regjering har foreslått å øke støtten til å ivareta enslige, mindreårige migranter på Kanariøyene med 15 millioner euro, i tillegg til 20 millioner som er innvilget tidligere.

Den kanariske regjeringen har uttalt at beløpet er for lavt.

For tiden er 5100 enslige, mindreårige migranter innlosjert på Kanariøyene, ifølge regjeringen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags