Soldrevet drone skal overvåke havets helse

Forurensingen av havet skal overvåkes av en solcelledrevet, flyvende drone som utvikles på Kanariøyene.

VTOL-drone drevet av solkraft skal overvåke forurensning av havet.

Drone klar for avgang.

 

Utviklingen skjer under rammen av prosjektet Perseo – Solar.

Institutt for anvendt mikroelektronikk ved universitetet i Las Palmas, institutt for teknikk og fornybar energi på Tenerife (ITER), forskningsplattformen Plocan og selskapet Elittoral samarbeider om utviklingen av den selvstyrte dronen.

Finansieringsstøtte blir gitt fra departementet for vitenskap og innovasjon.

Dronen er av VTOL-typen, har faste vinger, og letter og lander vertikalt.

Den utrustes med sensorer som kan oppdage hydrokarboner i havet, selv når det ikke er sikt.

To innovasjoner løftes frem i pressemeldingen om utviklingsprosjektet.

Det ene er at rekkevidden blir større enn med konvensjonelle, batteridrevne droner, hvilket oppnås med svært lette, fleksible solceller på vingene.

Den andre innovasjonen er et multispektralt kamera som kan oppdage forurensing.

Kameraet er en forbedret utgave av et kamera som ble montert på Bentayga-satelliten, som ble skutt opp 4. oktober fra León flyplass til en høyde på 20 kilometer.

Utviklerne sikter seg inn på å ha en prototyp klar ved utgangen av 2024.

Et 23 kvadratkilometer stort område nord for Gran Canaria benyttes som laboratorium for overvåkingssystemet. Illustrasjon: Iter

I Perseo-prosjektet er det fra før utviklet annen teknologi for overvåking av forurensing i havet som er testet med hell fra Plocan.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!