Norsk selskap tester pilotanlegg for flytende solkraft på Kanariøyene

Et flytende solcelleanlegg fra det norske selskapet Ocean Sun ble innviet i dag, torsdag, ved havnen i Tazacorte på kanariøya La Palma.

Norske Ocean Sun med flytende solcelleanlegg på Kanariøyene.

Fra innvielsen av anlegget.

– Dette er en verdensnyhet, og representerer det største flytende solanlegget på sjøen i Europa, skriver Børge Bjørneklett, grunnlegger av, og direktør i Ocean Sun, i en e-post til Canariajournalen.

Opprinnelig var det meningen at solcelleanlegget skulle plasseres på Gran Canaria, men det ble La Palma i stedet, og noe forsinket.

Pilotinstallasjon

Solcelleanlegget er et pilotanlegg med 836 solcellepaneler som kan produsere strøm tilsvarende forbruket til 100 boliger, cirka 0,5 gigawattimer per år.

Det skal forsyne et nærliggende fiskeoppdrett med driftsstrøm.

Norske Ocean Sun med flytende solcelleanlegg på Kanariøyene.
Fornøyde prosjektdeltakere. Foto: Plocan

Baner vei

– Dette systemet fungerer som en kraftig demonstrator for utnyttelsen av de ubegrensede solressursene til havs, uttaler Bjørneklett.

Videre sier han at en vellykket drift av den spesielle membranløsningen i disse farvannene vil bane vei for rikelig tilførsel av rimelig fornybar energi.

Samarbeidsprosjekt

Dette er et prosjektsamarbeid som kalles BOOST (Bringing Offshore Ocean Sun to the global market).

BOOST-konsortiet koordineres av Ocean Sun, som har patent på teknologien.

Den kanariske forsknings- og utviklingsplattformen Plocan, Kanariøyenes teknologiinstitutt ITC og Fred Olsen Renewables er med i konsortiet.

To statsråder i den kanariske regjeringen kastet glans over innvielsen.

Prosjektet har fått fem millioner euro i EU-støtte.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!