Se opp for farlige brennmaneter

Brennmaneter av den svært giftige arten «portugisiske krigsskip» er observert ved kanariske badestrender.

Portugisisk krigsskip (physalia physalis) 

Manetene (Physalia physalis) har blitt observert på Fuerteventura og Lanzarote, og kan også dukke opp andre steder på Kanariøyene fordi værforholdene ligger til rette for det.

Myndighetene har gått ut med en advarsel om manetene.

Giften er sterk nok til å ta livet av fisk på størrelse med makrell.

Det er ekstremt smertefullt å komme borti manetens opptil 30 meter lange tentakler, og kan også være direkte livsfarlig fordi du kan få smertesjokk og panikk ute i vannet, og drukne.

20-30 meter lange tentakler

Vanligvis beveger de seg i kolonier ute på havet med hjelp av en gassblære som stikker opp over havoverflaten og fungerer som seil.

Under overflaten er det tentakler som kan bli opptil 30 meter lange, vanligvis rundt 20 meter.

Noen av disse tentaklene brukes til å fange bytter, og har en svært sterk gift som kan gi mennesker svært sterke smerter og utslag på huden.

Giften er ikke i seg selv sterk nok til å ta livet av mennesker.

En av verdens giftigste

Portugisiske krigsskip (physalia physalis) er en av verdens giftigste maneter, men ikke så livsfarlig som den beryktede, australske kubemaneten chironex fleckeri, som beskrives som verdens giftigste dyr (det er et nesledyr).

Det har vært registrert dødsfall på grunn av at folk som har blitt brent av portugisiske krigsskip er påført så intens smerte at de har fått hjertestans, har fått panikk eller har blitt paralysert og druknet.

Giften i fangsttentaklene er sterk nok til å drepe fisk på størrelse med makrell. Andre tentakler har kjemikalier som bryter ned fisk maneten fanger til en væske som konsumeres.

Et portugisisk krigsskip kan innta over 100 småfisk per dag. 

Kan komme med pålandsvind

Portugisiske krigsskip er egentlig en koloni av nesledyr som lever i grupper og beveger seg med vind og havstrømmer med hjelp av en karakteristisk, båtkjølformet gassboble med blålig farge som flyter i overflaten.

I perioder med pålandsvind kan de komme inn til land.

På Kanariøyene er dette mer vanlig om sommeren enn om vinteren siden de trives i varmere vann.

Manetene er små med en opptil 20 centimeter lang gassblære.

Tentaklene kan bli opptil 30 meter lange og kan avgi en sterk gift fra neslecellene også når de ligger på land.

De fleste som brennes må ha legehjelp. Giften kan gi allergiske reaksjoner og merker i huden som det kan ta måneder før de forsvinner.

Mange døde fisker på strender og i vannkanten kan være et tegn på at det er mange portugisiske krigsskip i nærheten.

Følg med på flaggene

Varselflagg med teksten” Medusas” (maneter) blir satt opp ved strender hvor det er oppdaget mange brennmaneter.

Eventuelt settes det opp varselskilt eller heises rødt flagg for badeforbud hvis det er mange brennmaneter.

Slik unngår du å bli brent 

Ikke undervurder situasjonen. Den eneste måten å være sikker på å unngå å bli brent er å la være å bade.

Du kan også bli brent hvis du vasser i vannkanten eller noen kaster en bøtte med vann på deg som inneholder rester av brennmaneter.

 • Ikke ta på manetene eller rester av manetene, selv ikke de som ligger på land og ser døde ut – giften kan fortsatt være aktiv.
 • Hvis du har berørt en manet må du ikke føre hendene til munn eller øyne etterpå selv om du ikke har brent deg – dette er mer sensitive områder.
 • Følg råd og advarsler på stranden (plakater, skilt, bannere, muntlige advarsler osv.) og i media. 
 • Hvis du ser maneter og det ikke er satt opp brennmanetflagg eller andre advarsler, informer nærmeste badevakt, vaktsentral eller lokale myndigheter (det spanske ordet for maneter er medusas).
 • Solkrem kan redusere risikoen for å bli brent. 
 • Barn er spesielt utsatte: Gi dem beskjed om at de ikke kan bade.
 • Barn, eldre, folk med allergi, astma eller hjerteproblemer, eller som tidligere har blitt brent av maneter, bør være ekstra nøye med å unngå kontakt med brennmaneter. 

Hvis du blir brent

 • Ikke skrap eller gni det berørte området, selv ikke med et håndkle eller sand. Det vil bare øke smerten.
 • Vask området med saltvann fra et område hvor du er sikker på at det ikke fins rester av tentakler. Vask aldri med ferskvann, urin, ammoniakk eller eddik, selv om dette kan fungere for andre typer maneter.
 • Fjern eventuelle rester av tentakler som er festet til huden med en pinsett eller lignende.
 • Bruk is eller noe annet kaldt for å lindre smerten i 5 til 15 minutter uten å gni, og unngå direkte hudkontakt med isen – legg den i en plastpose eller lignende. 
 • Ikke utsett det berørte området for sol eller annen varme. 
 • Visse geleer og antihistaminer kan virke smertestillende.
 • Hvis det er sårskader, bør det behandles med antiseptika tre ganger daglig inntil såret er leget.
 • Oppsøk hjelp hos Røde Kors, nærmeste helsestasjon, hos badevakten på stranden, legevakt eller ring nødsentralen (112) for informasjon hvis det er symptomer som kvalme, oppkast, svimmelhet, muskelkrampe, hodepine, problemer med å puste, eller en generell følelse av å være syk.
 • Se opp for eventuelle allergiske reaksjoner som kan komme etter en tid.

Helserådene kommer fra Redpromar.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!