Slik kan du sjekke tilstanden på Kanariøyenes badestrender

På et interaktivt kart kan du sjekke hvordan det står til med kvaliteten på vannet, om det er badeforbud eller restriksjoner, og annen informasjon for 175 badestrender på Kanariøyene.

Slik ser karttjenesten for strendene på Kanariøyene ut. (Skjermdump).

Hyppige inspeksjoner og vannprøver blir holdt i henhold til EUs kvalitetsregelverk.

I de siste prøvene er vannkvaliteten klassifisert som utmerket i 213 (98,2 prosent) av 217 analyser fra Kanariøyenes badestrender, og god i to analyser (0,9 prosent). To analyser er det ikke resultater fra. Ingen har dårligere kvalitetsklassifisering enn god.

For perioden fra 2013 til 2016 er det utført 21.229 vannanalyser der det ble sjekket om vannet var forurenset av avføringsbakterier.

Sjekkes hver 14. dag

Vannkvaliteten er sjekket i 30 år på Kanariøyene strender. Dette blir gjort hver 14. dag eller månedlig, avhengig av sesong. På Canteras-stranden i Las Palmas blir det nå vurdert å begynne med kontinuerlige målinger.

Hittil år er det gjort over 2.000 inspeksjoner og 3.980 analyser av badevannet.

Inspektørene sjekker også om det er maneter, plankton eller alger i vannet, om stranden er misfarget eller om det er andre problemer med vann og strand.

Her finner du karttjenesten

Helsedirektoratet på Kanariøyene har etablert en karttjeneste hvor du selv kan sjekke hvordan det står til og om strendene er åpne eller stengte på gobiernodecanarias.org/sanidad.

Menyene er på spansk, og den er ikke spesielt brukervennlig, men slik går du frem:

Du får frem et kart over Kanaryøyene med symboler med P for Playa. Ved å venstreklikke i kartet zoomer du inn. Hold musepekeren over den stranden du vil sjekke, og du får frem hva stranden heter og ennen informasjon. Ved å venstreklikke, får du frem mer informasjon.

Hvis du klikker på rektangelen med teksten «Sanitaria» over bildet av stranden som kommer frem i vinduet, får du frem sanitær status, inkludert dato for siste kontroll, og kan laste ned informasjonen (Descargar) hvis du vil.

Hak av i menyen til venstre

Til venstre for kartet fins en meny der du kan hake av for det du ønsker å se på kartet. I utgangspunktet er alt haket av. Hvis du bare vil se hvilke strender hvor det er badeforbud, for eksempel, sørger du for at det er haket av kun for "Prohibido del bano".

På Gran Canaria vil du i dag se at det er en strand som er stengt (Playa de Tauro), og to hvor det er badeforbud på grunn av avføringsbakterier (Playa del Confital og Playa de Bocabarranco). På alle de andre strendene er det bare å hive seg uti.

Det er imidlertid en hel del naturstrender som ikke er med i kvalitetskontrollen fordi de ikke er etablert med de tjenestene som kreves for badestrender fra det offentlige.