Badevett er like viktig som fjellvett på Kanariøyene

I Skandinavia er fjellvettreglene viktig å kunne for påsketurister på fjelltur. På Kanariøyene er det vel så viktig å forholde seg til badevettreglene.

Amadores- stranda på Gran Canaroa er idyllisk men lumsk. Arkivfoto: Canariajournalen

Faren for å bli tatt av snøskred eller bli overrasket av snøstorm er minimal på Kanariøyene.

Fjellturister har langt større risiko for å falle ned i dype raviner, hull eller sprekker, eventuelt bli rammet av heteslag, nedkjøling eller utmattelse.

Dessuten er det fort gjort å skade seg på kaktuser, buskas og skarpe steiner, eller skli på rullegrus og falle.

Hvis det regner og blåser, er det også en viss fare for steinskred. 

Derfor er det viktig å kle seg riktig, ta med varme klær hvis du skal på tur i høye strøk, ha gode sko, ha med rikelig med drikke og litt proviant, kjenne turruten godt, og melde fra hvor du går.

Mange badegjester i påsken

I påsken er det spesielt mange badegjester, og garantert langt flere enn antallet fjellvandrere, selv om de også er mange.

Selv om det finnes farer i fjellene, er likevel drukning den klart viktigste årsaken til brå og uventede dødsfall på Kanariøyene.

Med 1500 kilometer kyst, hundrevis med flotte badestrender, tusenvis av badebassenger, badetemperatur året rundt, og 15 millioner turister hvert år, er det ikke underlig at det skjer mange badeulykker.

Mange mangler badevett

Det er en kjensgjerning at de fleste drukningsulykkene skjer når det røde flagget er heist, hvilket betyr badeforbud, fordi det er farlige forhold i vannet.

Man kan ikke alltid se med det blotte øye at det er farlig å bade. Derfor er det ekstra viktig å følge varslingene.

Her er badevettreglene

En myndighetsstøttet kampanje for å forebygge drukning, kalt "Kanariøyene, 1500 km. kyst", presenterer de viktigste badevettregler nå under påsken.

Her er de:

1. Respekter det røde flagget. 80 prosent av drukningsdødsfallene inntreffer på steder og tider hvor flagget er heist.

2. Bruk strender hvor det finnes badevakter.

Dødsraten er høyere på strender uten overvåking.

3. Ikke svøm inn i utgående havstrømmer. Det kan være svært vanskelig å unngå å bli trukket ut til havs. Det anbefales å spørre badevakter/livreddere, fiskere eller surfere hvor det finnes utgående strømmer.

4. Ikke lek "helt" ved å forsøke å redde noen som holder på å drukne under vanskelige havforhold selv. I slike tilfeller er det viktig å holde hodet kaldt, og varsle livreddere eller nødtjenesten på telefon 112.

5. Flytegjenstander er farlige leketøy for barn. Det tar bare 27 sekunder for en ettåring å drukne. Flytearmbånd og andre flytegjenstander må være godt tilpasset barnet.

6. Eldre mennesker anbefales å ikke kaste seg ut i vannet hvis det føles kaldt, men å akklimatisere kroppen ved å gå langsomt uti.