Hevder at badestrender i det populære sørvest på Gran Canaria er svært farlige

Badestrender i området fra Arguineguin til Mogan på Gran Canaria, som er nordmenns favorittområde og svært populært blant mange turister, er kjempefarlige på grunn av undervannsstrømmer, ifølge redningsmannskap på øya.

Her druknet en norsk kvinne denne uken. Det farligste med Amadores-stranden er at den virker så uskyldig og tam, men det er den ikke. Stranden har imidlertid livreddere. Foto: Hugo Ryvik

Denne uken druknet en norsk kvinne ved Amadores-stranden i Mogán, og i 2017 ble antallet drukninger på Gran Canaria doblet til 36. Flere av drukningene skjedde ved strender i Mogán.

Et Googe-søk på "druknet Amadores*" som Canariajournalen gjorde i dag ga 8500 treff. Det spanske ordet for drukning er ahogamiento, og et søk på "ahogamiento Amadores" ga 13 000 treff.

I en doktorgradstudie ved Universitet i Las Palmas i 2014 fremsto Amadores-stranden som den farligste på Gran Canaria, og strendene i Mogan kommune hadde flest drukningstilfeller i de tre årene som ble dekket av studien.

Skeptisk til faregraden

Det har flere av Canariajournalens lesere uttrykt skepsis til. Vi bestemte oss derfor for å sjekke med  en annen, godt kvalifisert kilde, og valget fant på redningstjenesten, de som har som oppgave å redde folk fra å drukne.

Canariajournalen har spurt Martin Lopez Delnorte, en tidligere redningsleder på Gran Canaria som nå bor i Norge,  om hvor det er størst fare på Gran Canaria. Lopez har konferert med tidligere arbeidkolleger for å få oppdatert informasjon.

– Livsfarlig

– Når alt treffer er det livsfarlig å være til sjøs på strekningen fra Arguineguin til Mogan. Hovedsakelig skjer det når det blåser fra vest eller sørvest og med høye bølger i tillegg, sier han.

Det som er farligst ved Amadores er at stranden virker så uskyldig og tam, påpeker Delnorte.

– Der er det sterke krefter ved marbakker på visse tidspunkter og under visse værforhold. Etter min mening burde badeområdet avgrenses klart og tydelig . Dessverre finnes det alltid noen som er blinde for varsler.

Den aller farligste 

Delnorte og hans tidligere kolleger utpeker imidlertid ikke Amadores-stranden som den farligste på Kanariøyene, slik den fremsto i doktorgradstudien fra 2014.

– Per dags dato er det La Punta i Playa del Ingles som er regnet som det farligste punktet på øya blant redningsfolk.

Derifra har jeg min rekord med antall redninger med 21 på en dag.  Dessverre var det fem som ikke kunne reddes. 

Ikke flere drukningsdødsfall enn i Norge

Selv om antallet drukningsdødsfall på Kanariøyene har økt med rundt 30 prosent fra 2016 til 2017, er det det statistisk sett få i forhold til de mange turistene som kommer til øygruppen, hele 16 millioner i fjor.

Antallet er nesten likt med Norge, hvor det var 94 personer som omkom i drukningsulykker i 2017, ifølge Redningstjenesten. På Kanariøyene var antallet 93, ifølge informasjon fra en kampanje mot drukning kalt "Kanariøyene, 1500 km kyst".

Dette til tross for at det er badesesong året rundt på Kanariøyene.

Mellom 60 og 80 prosent av drukningsdødsfallene skjer når det er heist rødt flagg for badeforbud, ifølge Sebastián Quintana, som leder kampanjen.

Cirka sju av ti av de omkomne var utlendinger, og det var stor overvekt av menn. Åtte av ti druknet ved strender uten livreddere, ifølge en fersk rapport fra den spanske foreningen for førstehjelp.

Skal øke sikkerheten med ny lov

For tiden er en ny lov som legger opp til å øke antallet livreddere på øygruppen med 500 og andre tiltak for å øke sikkerheten ved strendene under utarbeiding på Kanariøyene.

To mennesker har omkommet av drukning på Kanariøyene hittil i år.

På fredag ble også to unge menn  skadet i to drukningsulykker:

De ene ulykken skjedde da en paraglider styrtet i havet ved en Playa Jardin på Tenerife, skriver nødsentralen på Kanariøyene i en pressemelding.

Den andre skjedde i et badebasseng i et hotell sør på Gran Canaria.

Kjenner farene

Martin Lopez Delnorte har reddet mange mennesker fra å drukne på Gran Canaria og kjenner farene langs kysten godt. 

Tags