Den største dødsfaren på Kanariøyene er tidevannet

Drukning er med god margin den primære årsaken til brå og uventede dødsfall på Kanariøyene. Lederen for en kampanje mot drukning utpeker tidevannsstrømmer som den største risikoen for en brå død.

Kampanjelederen viser til at mens det er holdt flere store kampanjer for sikkerhet på veiene, er det tidligere ikke ble gjort spesielt mye for å informere om sikkerhet i vann.

Kampanjen "Kanariøyene, 1.500 meter med kyst", ledes av journalisten Sebastián Quintana, som selv var nær ved å omkomme av drukning for åtte år siden.

Nå ofrer han mye av sin tid på å forebygge drukninger.

I et intervju i avisen La Provincia er han svært tydelig på at tidevannsstrømmer som trekker folk ut fra kysten er den største dødsfaren på Kanariøyene.

Du er hjelpeløs

Tidevannstømmene kan være så kraftige på Kanariøyene at du ikke kommer deg ut av dem og blir hjelpeløst sugd utover, understreker Quintana.

Det gjør at du kan få panikk, tro at du kommer til å dø, og miste evnen til å tenke rasjonelt.

På værinstituttet Aemets nettsider kan du sjekke tidspunktet for høyvann og lavvann på strender i Spania. Velg strand i menyen.

En tidevannsstrøm mister kraften etter cirka 150 meter, viser han til, og råder til å svømme minst 15 meter straks kraften har gått ut. Da kan du komme deg til land igjen på egen hånd når bølgene går mot land igjen.

Turister er mest utsatt for drukning

Quintana viser til at 72 mennesker fra elleve nasjoner omkom av drukning på Kanariøyene i 2016. Hittil i år er det 47 drukningsdødsfall og en person er savnet på Lanzarote. Antallet drukningshendelser har økt med 80 prosent til 121.

De fleste som drukner er utlendinger, og vi må ta i betraktning at antallet turister vil overstige 15 millioner i år, uttaler han.

Kampen for livet er over etter fire minutter

Et voksent mennesker som holder på å drukne vil vare i fire minutter, et barn i tre minutter før kampen er tapt, understreker han.

I ferskvann er kampen over på to minutter fordi kroppen forveksler vannet med noe naturlig og lar det gå raskt inn i lungene.

Barn må alltid være overvåket, og ikke av besteforeldre som mangler styrke, mener han.

Respekter flaggene

Det viktigste du selv kan gjøre er å respektere flaggene på strendene. Når det er rødt flagg, skal du ikke bade.

Når det gule flagget er heist, skal du opptrå svært forsiktig og ikke gå lenger ut enn at vannet rekker deg til midjen.

I kommuner i sør er det bøter for å bade når det røde flagget er heist.

Det er en stille død, de som drukner er ute av stand til å rope om hjelp eller varsle andre som er i nærheten på andre måter.

Det opplevde han selv i et naturbasseng i Bañaderos der han nesten omkom av drukning samtidig som det var folk like ved siden av ham som ikke oppdaget hva som foregikk.

Oppsøk lege hvis du nesten har druknet

Quintana understreker at du må oppsøke lege selv om du klarer deg etter å ha holdt på å drukne. Det er fare for at du kan dø i opptil 72 timer etter hendelsen.

Ofte kan du få uopprettelige skader etter nesten å ha dødd av drukning.

Fiskere bør ha flyteelement og hjelm

En del fiskere som fisker fra klipper på Kanariøyene omkommer også hvert år på Kanariøyene, særlig i nord, etter å ha falt eller blitt slått overende av store bølger.

Quintana mener at ingen bør fiske alene, at de bær sjekke værvarselet før de drar ut, og at fiskerne bør ha på seg et flytelement og hjelm.

Viser filmer på strender i sør

Kampanjen han leder er støttet av øyrådet på Gran Canaria og Las Palmas kommune.

På seks turiststrender i Gran Canarias største turistkommune, San Bartolome de Tirajana, har han ordnet med at det er satt opp store skjermer som viser informasjonsfilmer som skal forebygge drukninger på seks språk.

Disse filmene kan du også se på You Tube.

Kampanjelederen viser til at mens det er holdt flere store kampanjer for sikkerhet på veiene, er det tidligere ikke ble gjort spesielt mye for å informere om sikkerhet i vann.

Tags