Konkurransen om havvindkraft på Gran Canaria blir utsatt

En konkurranse om lisenser for å bygge ut havvindkraft på Gran Canaria skulle lyses ut i år, men blir utsatt til neste år.

Vindturbiner i solnedgang på Gran Canaria.

Vindturbiner i solnedgang på Gran Canaria.

Norske Equinor er en av flere selskaper som har fått godkjent en miljøkonsekvens analyse for en vindkraftpark på over 200 megawatt utenfor Playa de Arinaga øst på Gran Canaria, og er klar til å kjempe om lisensene.

Konkurranseregler utformes nå

Reglene for konkurransen skal legges ut på offentlig høring før årsskiftet, kunngjorde Sara Aagesen Muñoz, statssekretær i Spanias energidepartement, under åpningen av en nasjonal konferanse for havvindkraft i Las Palmas denne uken.

Det innebærer at selve konkurransen ikke kan gjennomføres i år, slik det opprinnelig var planlagt.

Aagesen ga uttrykk for et håp om at konkurransen kan gjennomføres i 2024, og at Kanariøyene vil få Spanias første offshore vindkraftpark, sa hun.

Lover en smidig prosess

Statssekretæren understreker at den spanske regjeringen skal gjennomføre en « svært smidig behandling» av den nevnte forskriften om konkurransereglene, slik at de første konkurransene kan avholdes i 2024.

Spanias investeringer i havvindkraft har steget med 47 prosent i år, viste hun til.

Videre fortalte hun at landets regjering har laget et utkast til en plan for fem gigawatt havvindkraft.

Presidenten i Spanias vindkraftforening, Juan Diego Díaz, slo på kongressen fast at det vil bli praktisk talt umulig å nå 2030-målene på tre gigawatt hvis konkurransen blir holdt senere enn i 2024.

Diskuterte ny kraftforsyning

Aagesen hadde et møte i Las Palmas i går med Mariano H. Zapata, Kanariøyenes minister for økologisk overgang og energi, om blant annet havvindkraft, øking av kraftproduksjonen, og investeringer innen transport, ifølge en pressemelding som er publisert.

Fremdriften for en annen forskrift som gjelder utbygging av ny konvensjonell kraftproduksjon i spanske territorier utenfor fastlandet,  ble nærmere diskutert på møtet.

Dette er en prosess som er knyttet til at Kanariøyene fikk gjennom en erklæring om energikrise nylig, på bakgrunn av at energiforsyningen er sårbar, og at det kan oppstå kraftunderskudd.

15 forslag til kraftproduksjon har kommet inn fra ulike selskaper.

Utkastet til forskriften ble publisert på tirsdag, og ligger nå ute på offentlig høring frem til 30. november.

Over 400 personer deltok på konferansen i Las Palmas.

Tirsdag kveld ble en pris for offshore vindkraft tildelt Plocan, Kanariøyenes forskningsplattform for marin teknologi som ligger utenfor kysten av Telde øst på Gran Canaria.

Like ved Plocan er Spanias to første, flytende prototypene på offshore vindturbiner plassert.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!