Skogbrannen på Tenerife oppjustert til nivå 2 – innsatsen økes

Sent i går kveld ble skogbrannen på Tenerife oppjustert fra nivå 1 til nivå 2 av myndighetene.

Brannkonstabel flammer vannstråle

Slukningsarbeidet  har pågått i hele natt.

Det innebærer at den kanariske regjeringen overtok ansvaret for brannslukkingen fra øyrådet, og at flere ressurser kan settes inn.

Antallet evakuerte er cirka 3000. Alle disse har måttet holde seg borte fra hjemmene i natt. Det er uvisst når disse får vende hjem.

Brannen blusset opp ved 15-tiden i går i en del av området hvor det startet en skogbrann 15. august. Den ble stabilisert etter ni dager, men har ikke vært ferdigslukket.

Nå har den tatt seg over den opprinnelige begrensingslinjen i fjellområder i Santa Ursula kommune. Det brenner også i La Orotava kommune.

Nødsentralen meldte klokken 23.45 i går kveld om en ugunstig utvikling av brannen etter at det tidligere på kvelden ble meldt av øyrådet at den var stabilisert.

Erklæringen om heving til nivå 2 fra Kanariøyenes regjering.

En militær brannbrigade har blitt mobilisert i tillegg til ressursene som var mobilisert fra før.

0,3 kvadratkilometer var sent i går kveld påvirket av den nye brannen, og deler av dette er innenfor begrensningslinjene til den opprinnelige brannen, opplyser øyrådet.

Den opprinnelige brannen som startet 15. august, rammet et areal på cirka 150 kvadratkilometer i løpet av ni dager.

Temperaturene var oppe i 39 grader nord på Tenerife i går, 40,5 grader på det varmeste punktet, viser målinger fra værinstituttet Aemet, og det har vært kraftige kastevinder i brannområdet.

Branner som beveger seg nedover (i dette tilfellet med normal og i tillegg katabatisk vind) er blant de mest kompliserte på grunn av risikoen for at brannmannskaper kan bli «sperret inne» av brannen.

Kombinert med lav luftfuktighet, gjør dette brannslukkingen svært vanskelig.

Seks helikoptre ble satt inn i brannslukking i går i tillegg til bakkeressurser.

I dag er ni luftbårne enheter og over 150 personer involvert i direkte slukningsarbeid.

Det er ventet at flere ressurser settes inn i løpet av dagen.

Folk i nærheten av brannområdet ble i går oppfordret til å bruke munnbind utendørs på grunn av den kraftige røykutviklingen.

Folk blir også bedt om å holde seg borte fra fjellområdene.

Det er stor skogbrannfare på Kanariøyene, og myndighetene ber om at det utvises forsiktighet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags