Skogbrannen på Tenerife: Forferdelige skader for nasjonalpark og birøkt

Skogbrannen har ødelagt over 10 kvadratkilometer av Teide nasjonalpark på Tenerife. Skadene for birøkt og andre landbruksvirksomheter er dramatiske.

Rekognoseringsflyvning i dag tidlig med Guardia Civils helikopter over området som ble berørt av brannen i Izana.

Skadene på flora og fauna er enorme, og noen skader kan ikke repareres, uttaler nasjonalparkens direktør, Manuel Durbán, til Europapress.

Han understreker at stedegne arter kan få alvorlige problemer med å overleve.

Øgler, blåfink og vekster

Det gjelder blant annet øgler og Tenerifes blåfink, som kan ha mistet 25 prosent av sitt habitat.

Andre arter som holder til i furuskogen kan også være påført alvorlige skader.

Opptil åtte beskyttede naturområder kan ha blitt skadet av brannen.

Verste siden 1994

Parkdirektøren uttaler at det er det største området som er svidd av i parken under en skogbrann siden han begynte der i 1994.

111 kvadratkilometer av det 146-148 kvadratkilometer store brannrammede området på Tenerife har blitt ødelagt eller skadet av flammene, ifølge de siste satellittbildene og anslagene fra Copernicus EMS, det europeiske satellittsystemet.

Tallene vil trolig bli juster etter hvert som man får bedre oversikt.

Foto: Øyrådet på Tenerife

Underlig brann

Durban peker på at brannens oppførsel har vært underlig, med mange flammetunger som har slikket seg inn i nasjonalparken, og hoppet til noen av ravinene, men ikke til andre.

Izaña og El Portillo er områdene i nasjonalparken som ble mest skadet av brannen.

Brannmannskapet kjempet hardt for at flammene ikke skulle ødelegge et romteleskop og værinstituttet Aemets meteorologiske observatorium i Izana.

Flammene var bare 50 meter unna på det nærmeste. Foto: Øyrådet

Hardt slag mot birøktere

Brannen skadet også birøkt og vingårder.

Åtte av ti bikuber på Tenerife har blitt flammenes rov, rapporterer nyhetskanalen RTVC.

Vinbøndene rapporterer at druer har tørket inn på grunn av varmen fra brannen.

Sauebøndene forteller om stressede sauer som følge av at de måtte evakueres.

400 ferieboliger har dessuten ikke kunnet leies ut på grunn av røyk og brannfare, ifølge ASCAV, en forening for utleiere av ferieboliger. Leieboere måtte evakueres og innkvarteres andre steder.

Avbestillinger har begynt å komme inn, rapporteres det.

Slik ser det ut i Santa Úrsula i dag. Brannen er stabilisert, men ikke slukket. Foto: 112Canarias

Stabilisert etter ni dager.

Brannen startet om kvelden 15. august, og ble rapportert å være stabilisert (holdt innenfor begrensningslinjene) 24. august.

På fredag var det fortsatt oppblussinger innenfor begrensningslinjene. Disse bekjempes etter hver som de oppstår, rapporterer nødsentralen, berørte kommuner, øyrådet, brannbrigader som er i sving, og innsatsledelsen på sosiale medier.

Helikopter og fly har sluppet 6591 vannbomber med nesten tolv millioner liter vann på brannen  i løpet av ti dager, ifølge informasjon fra Kanariøyenes regjering.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!