Advarer om stor skogbrannfare på Kanariøyene

Generaldirektoratet for sikkerhet og nød på Kanariøyene varslet i går om stor skogbrannfare og økte brannberedskapen på Kanariøyene.

Helikopter i sving med brannslukking i Santa Lucia juli 2015. Foto: Bomberos de Gran Canaria

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

Varselet gjelder alle Kanariøyene, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife, La Palma, La Gomera og El Hierro.

Farlig varmt

Kanariøyene er rammet av en varmebølge og det er lenge siden det kom nedbør. Derfor er det svært tørt på i naturen og brannfaren er stor.

Det statlige værinstituttet Aemet har utstedt gult varsel for temperaturer på 34 grader eller høyere på Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote og sørøstsiden av Tenerife.

Den kanariske regjeringen ber folk om å la være å tenne åpen ild utendørs, grille i naturen, hagen eller på private tomter, og ikke bruke maskiner som kan skape gnister i skogsområder.

Mange forbud

Øyrådet på Gran Canaria forbyr åpen ild, grilling, brenning av landbruksavfall og fyrverkeri i skogsområder og nærliggende strøk. Det tillates imidlertid Sankthans-bål på strender og urbane strøk.

I en pressemelding skriver øyrådet at det fra fredag klokken 9.00 er perfekte forhold for spredning av brann på grunn av høye temperaturer, lav fuktighet og vind.

Unngå skogsstier

Øyrådet på Tenerife har de samme forbudene som Gran Canaria i fjellområdene, og forbyr også brenning av landbruksavfall og annet avfall og bruk av maskiner i risikosoner fra klokken 8.00 på fredag.

De anbefaler også at folk lar være å bevege seg gjennom skogsområder på stier om dagen så lenge den gjeldende værsituasjonen fortsetter.

På La Palma, La Gomera og El Hierro er det innført lignende forbud. Øyrådet på El Hierro har også stengt flere skogsstier.

Tags