Ny lov skal sette tak på utleie av ferieboliger

Den kanariske regjering har gjort det kjent at det kommer en ny lov for utleie av ferieboliger som skal begrense uønsket vekst.

Feriebolig,vivienda vacacional på Gran Canaria.

Feriebolig (vivienda vacacional) på Gran Canaria.

Lovinitiativet skal autoriseres på mandag av ministerrådet, deretter skal det legges ut på offentlig høring.

Kommer i 2024

Den nye loven skal være klar til 30. juni 2024, og settes ut i livet i andre halvdel av 2024, skriver avisene Canarias 7 og La Provincia.

Avisene siterer regjeringens direktør for planlegging, opplæring og markedsføring av turisme, Miguel Ángel Rodríguez.

Reiselivsminister Jessica de León ga for et par måneder siden et løfte om at en slik lov skulle komme.

Konkurranseevne og boligtilgang

Hensikten skal være blant annet å begrense privatutleie av ferieboliger med det for øye å beskytte den profesjonelle reiselivssektorens konkurranseevne, bevare innbyggernes rett til bolig, og unngå gentrifisering (distrikter der det blir for dyrt for lokalbefolkningen).

I avisartiklene uttaler Rodríguez at det er nødvendig og på tide med en ny lov, at det må gjøre noe nå, og at det behøves en standard.

Han understreker også at en begrensing ikke betyr at det blir et forbud.

Ikke bare en turismelov

Loven skal ikke bare gjelde innen turisme, men også regulere sider knyttet til boliger, byplanlegging, territoriell planlegging, miljø, bærekraftig mobilitet, beskyttelse av kulturarv og forbrukerbeskyttelse, påpeker Rodríguez.

Han viser til at New York, Paris, Venezia, Berlin, Barcelona og Madrid har innført en slik lovregulering, og at en EU-domstol har slått fast at Paris kan regulere utleie av ferieboliger ved lov for å sikre innbyggerne retten til anstendige boliger.

Ingen tak i nåværende lov

Kanariøyene har fra før en lov fra 2015 om utleie av ferieboliger som har blitt sterkt kritisert, og som gir begrensninger på privatutleie i turistområder.

Denne loven setter imidlertid ikke noe tak på hvor mange ferieboliger det kan være på Kanariøyene.

Alle som skal drive slik utleie, må søke om lisens og registrere utleien i et sentralt register for ferieboliger (viviendas vacacionales), i henhold til den nåværende loven.

Har vært forsøkt før

Så godt som alle de foregående turismeministrene siden 2015 har kunngjort at de hadde til hensikt å  endre loven slik at den fungerer bedre.

Ingen har klart det hittil.

Kanariøyene har i dag cirka 46 000 ferieboliger med 193 000 sengeplasser, ifølge det offentlige registeret.

Det utgjør en tredel av sengeplassene som tilbys totalt på øygruppen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!