Ikonisk kastanjetre livstruende skadet i brannen på Tenerife

Et nesten 500 år gammelt kastanjetre med en omkrets på 13 meter og en høyde på over elleve meter, har blitt kritisk skadet i skogbrannen på Tenerife.

Kastanjetre i Aguamansa, Tenerife.

Kastanjetreet Siete Pernadas i Aguamansa før brannen.

"Castaño de las Siete Pernadas", som treet kalles, er katalogført som et historisk naturmonument.

Det vokser på 900 meters høyde på en privat tomt i Aguamansa, som ligger i La Orotava kommune.

Treet er Spanias tykkeste kastanjetre.

Det er dødelig skadet fordi ilden fikk tak nederst på stammen, brant av barken, og antente kjernen, uttaler Tenerifes skogbrannbrigade til avisen Diario de Avisos.

Botanikkprofessoren Wolfredo Wildpret fra Tenerife uttaler til avisen at tapet av treet er en av de dårligste nyhetene fra brannen.

Treets navn stammer fra de syv tykke grenene som gikk ut fra stammen et stykke opp, store og vide nok til at et bord med stoler rundt ble plassert i avgreiningen, og det ble arrangert måltider der i gamle dager.

Det finnes fortsatt rester av en steintrapp som ledet opp til bordet.

Noen av greinene brakk av i en storm for noen år siden.

Vandrehistorier forteller at urfolket, guanchene, i tørketider pleide å holde ritualer på stedet der treet står for å be om regn.

Historiebøkene sier imidlertid at de spanske erobrerne skal ha plantet kastanjetrær på Tenerife i første del av det 16. århundret.

Mange kastanjetrær vokser i området fra Tacoronte til Los Realejos.

Mye skade er gjort på furuskogen også, men den hardføre kanariske furua har en unik evne til å overleve branner, og vil trolig være restituert om noen måneder, ifølge Frederico Grillo, leder for nødetatene på Gran Canaria.

Skogbrannen startet om kvelden 15. april, rammet et areal på nesten 150 kvadratkilometer i tolv kommuner, og ble erklært å være stabilisert etter ni dager.

207 bygninger skal være skadet i brannen.

Etterslukkingen vil pågå i uker, ifølge innsatsledelsen ledelsen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!