Miljøaktivist stoppet gravearbeid i Las Palmas for å beskytte øgler

En aktivist skal alene ha stoppet en maskin som var i gang med graving i forbindelse med byggearbeider i bydelen Tamaraceite, Las Palmas.

Kanariøyene_Flora_Fauna_ Lagartao Gigante de Gran Canaria kan bli 80 centimeter lang fra snute til haletipp.

Kjempeøgler ( Lagarto Gigante) fins på Kanariøyene El Hierro, La Gomera, Gran Canaria og Tenerife. Hver øy har sin stedegne art. 

Aktivisten, en tidligere leder for miljøvernorganisasjonen Turcón, ville beskytte gigantøgler som holder til i området, skriver nettavisen El Tiempo de Canarias.

Han skal ha klart å stoppe arbeidet i flere timer ved å klatre opp på en traktorgraver, før politiet arresterte ham og fraktet ham bort.

Gran Canarias gigantøgler er en fredet art.

Kolonier som holdt til der byggearbeidene skal utføres, ble i desember fanget inn og flyttet til andre og trygger områder.

De siste ti månedene har 8000 fredede øgler blitt flyttet ut av området.

Det er imidlertid ikke mulig å fange inn alle øglene, ifølge uttalelser fra Gran Canarias senter for rekonvalesens av ville fugler og dyr.

En av årsakene er at folk som bor i området forsetter å mate dem, vises det til.

Dermed går de ikke i feller som er satt opp, i og med at de har god tilgang til mat.

Selskapet som utfører gravearbeidet, hevder angivelig på sin side at de har alle nødvendige tillatelser fra miljømyndighetene.

De skal også ha reddet over 70 øgler som har blitt flyttet til de trygge områdene.

Lagarto Gigante de Gran Canaria

Solslikkende vegetarianer

Lagarto Gigante de Gran Canaria liker seg i solen. Den er vegetarianer, men spiser fra tid til annen også insekter, småmus, firfisler og mindre øgler. Øglen kan bli opptil 80 centimeter lang.

Urbefolkningen spiste disse øglene, men dens eksistens har aldri vært alvorlig truet, selv om den fins på listen over truede arter.

Øglenes hovedfiender på Gran Canaria i dag er katter, rovfugler, pinnsvin, invaderende, uønskede snoker (kalifornisk kongesnok), og menneskelig aktivitet. Kongesnoken hører ikke til på øya, men har spredd seg i Telde-området og i Galdár, og har vist seg umulig å bli kvitt.

Ufarlig for folk

Øglen kjennetegnes av sin gule strupe. Den er sky, og forsvinner som regel ut av sikte før du får øye på den. Gigantøglen er raskere enn beslektede øglearter.

Den er ikke farlig for mennesker, men kan bite fra seg hvis den blir trengt opp i et hjørne. Bittene er imidlertid ikke farlige.

Øglene bor ofte i hulrom i murer og sprekker i fjell. De fins over nesten hele Gran Canaria, men i liten grad i strandområdene sør på øya.

Lagarto Gigante de Gran Canaria kan bli elleve år gammel.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags