Gran Canarias dragetrær er i ferd med å forsvinne

Kun 74 viltvoksende eksemplarer av Gran Canarias dragetre er fortsatt å finne i naturen, seks færre enn for tre år siden.

Dracaena tamaranae dragetre

Dragetre på Gran Canaria.

Gran Canarias stedegne dragetre (Dracaena tamaranae) ble oppdaget så sent som for 24 år siden, og står allerede i fare for å dø ut.

Hovedårsaken til at trærne er på tilbakegang er tørke i trærnes habitater. Varmebølger, stigende temperatur og andre klimaavvik spiller også inn.

Trærne er ikke i stand til å reprodusere seg, og kan være helt borte i løpet av et århundre, sa geografen Rafael Almeida på en skogkonferanse på Gran Canaria, «XXIX Jornada Forestales de Gran Canaria».

Han understreker at faren for utryddelse er større nå enn da arten ble oppdaget i 1998, og at bestanden reduseres stadig raskere, skriver avisen Canarias 7.

På den positive siden er det nå mange dragetrær som vokser under gode forhold utenfor sine naturlige habitater.

Den kanariske regjeringen har imidlertid fortsatt ikke laget en bevaringsplan for den sjeldne arten, kritiserer Almeida.

Foto: Natusreda
Fakta om dragetrær

Dracaena tamaranae hører til aspargesfamilien og er en endemisk art på Gran Canaria.

Det blir 6–10 m høyt. Stammen er gulgrå og glatt. Forgrening skjer ved at stammen deler seg i tre like deler, som igjen kan dele seg i tre like deler og så videre. Forgrening skjer først etter at plantene har blomstret, og grenene er kortere og kraftigere enn hos drageblodstre (Dracaena draco). Bladene er tett samlet i enden av greinene. De er linjeformede, U-formede i tverrsnitt, 40–80 cm lange og opptil 4,5 cm brede.

Dracaena tamaranae ble ikke vitenskapelig beskrevet før i 1996. Tidligere var Dracaena draco den eneste kjente arten av drageblodstrær på Kanariøyene. Dracaena tamaranae ligner mest på østafrikanske og arabiske Dracaena-arter.

Arten er svært sjelden og finnes bare sørvest på Gran Canaria der den som regel vokser 300–1000 moh. Den forekommer sammen med andre varmekrevende planter som oliventrær, den eviggrønne busken Juniperus turbinata, mastikstre, Pistacia atlantica og kanaripalme.

Navnet tamaranae viser til Tamarán, guanchenes navn på Gran Canaria. Dracaena betyr direkte oversatt kvinnelig drage. Dragetrærne har også hatt en betydelig rolle i folketro opp gjennom tidene. Sevjen, også kalt drageblod på grunn av den røde fargen, skal ifølge historien ha magiske evner.

Kilde: Arboles Canarias/Canariajournalen