Advarer om mikroalger ved badestrender

Candelaria kommune på Tenerife varsler mandag om mikroalger langs hele kysten, og advarer mot bading på alle kommunens badestrender.

Alger på Kanariøyene. 

For drøy en uke siden ble noen av badestrendene i kommunen stengt i opptil fem dager på grunn av mikroalger, og nå er alger observert langs hele kysten.

Fakta om mikroalger

Mikroalger er egentlig cyanobakterier (trichodesmium erythraeum). De er naturlige organismer som under visse omstendigheter dukker opp i kanariske farvann.

Omstendigheter kan være høye temperaturer, fravær av havstømmer, eller lange perioder med calima, et værfenomen der varme vinder bringer med seg tørr sand fra Sahara.

Dette kan få algene til å reproduseres raskt, og oppstå i store konsentrasjoner.

Det er angivelig umulig å spå når og hvor algene kan dukke opp i store mengder.

Algene er brune, og gjør vannet ugjennomsiktig.

I og med at det er organisk materiale, dør de etter hvert. Da oppstår en vond lukt som kan minner om lukten fra kloakkutslipp.

Ikke stor helsefare

De fleste mikroalger er ikke særlig helsefarlige, men noen kan produsere stoffer som kan forårsake helseproblemer, slik som hudsykdommen dermatitt.

Helsemyndighetene fraråder derfor å komme i kontakt med algene, eller få de inn i munnen under bading og i sanden, og å inhalere luften i vann der det finnes alger.

Tags