Dette bør du vite om alger på Kanariøyene

Store flak med mikroalger er observert ved kysten av Gran Canaria og andre Kanariøyer i det siste. Her er noen fakta om algeoppblomstringen og helseeffekter.

Alger observert ved kysten av Mogan 18. juli. Foto: Mogan kommune

Alger er nylig observert blant annet i turistkommunen Mogan på Gran Canaria, hvor kommunen gikk ut med advarsler mot å bade der hvor det fins alger.

Presenterer fakta om algene

Radio- og tv-stasjonen RTVC har nå publisert en artikkel med spørsmål og svar om algeoppblomstringen på Kanariøyene.

I artikkelen sier botanikkprofessor Marta Sansón ved universitetet i La Laguna på Tenerife at mikroalger er naturlige organismer som under visse omstendigheter dukker opp i kanariske farvann.

Disse omstendigheter kan være høye temperaturer, slik som i sommer, manglende marine strømninger eller lange perioder med calima, et værfenomen der varme vinder bringer med seg tørr sand fra Sahara.

Dette kan få algene til å reproduseres raskt og oppstå i store konsentrasjoner, og de kan dukke opp og forsvinne igjen like lett. Det er angivelig umulig å spå når og hvor algene vil dukke opp i store mengder.

Kan lukte ille

Algene er brune på fargen og gjør vannet ugjennomsiktig.

I og med at det er organisk materiale, dør de etter hvert, og da oppstår en vond lukt som kan forveksles med lukten fra kloakkutslipp.

Ikke stor helsefare

De fleste mikroalger ikke spesielt helsefarlige for mennesker, men noen kan produsere stoffer som kan forårsake forskjellige helseproblemer, slik som hudsykdommen dermatitt.

Helsemyndighetene fraråder derfor å komme i kontakt med algene eller få de inn i munnen under bading og i sanden, og å inhalere luften i vann der det fins alger fordi det kan oppstå aerosoler forårsaket av bølger.

Helsedepartementet anbefaler varselskilt og andre tiltak for å advare folk.

Mer vanlig i tropene

Mikroalgene er langt mer vanlige i varmere, tropiske farvann enn på Kanariøyene.

De strandområdene av Kanariøyene som har vært mest berørt nå i slutten av juli er på sørsiden og nordøstsiden av Tenerife, Teresitas, La Gomera – særlig Valle Gran Rey, og Fuencaliente på La Palma. Dessuten langs kysten av Mogan kommune sørvest på Gran Canaria. 

Det er ikke ofte det er mye alger på Kanariøyene. For seks år siden var det en stor algeoppblomstring som særlig rammet Lanzarote.

Det er angivelig ingen kjente rapporter om at noen har fått helseproblemer etter kontakt med alger på Kanariøyene. På søndag måtte imidlertid flere badende ha medisinsk behandling for kvalme og oppkast etter å ha svømt i algevann i Teresitas på Tenerife, ifølge avisen Canarias Ahora.