Ni ting du burde vite om Kanariøyene

Ni spennende ting du burde vite om de syv største Kanariøyene blir formidlet av Promotur, det offentlige selskapet som markedsfører Kanariøyene som turistmål, i en pressemelding. Her er de. 

Astroturisme er blant mange spennende aktiviterer på Kanariøyene, og blir stadig mer populært. Dette lille romobservatoriet i Temisas sørøst på Gran Canaria er blant de som er åpent for publikum ved forhåndspåmelding. Foto: Hugo Ryvik

Millioner av år med vulkansk aktivitet i denne delen av Atlanterhavet har medvirket til å danne øyene som i dag er Kanariøyene.

Det gåtefulle månelandskapet Timanfaya på Lanzarote er et eksempel på naturens krefter.

Gran Canaria har også imponerende spor av vulkansk aktivitet i form av det spektakulære krateret Caldera de Tejeda.

2: Du kan grille over en vulkan

På restauranten El Diablo på Lanzarote er maten du får servert grillet over jordvarme fra den sovende vulkanen.

Her kan du nyte synet av hvordan kjøttet grilles over vulkanvarmen.

3: Ta en tur under jorden

Under jorden har utbruddene dannet grotter hvor det lever ulike dyrearter som har tilpasset seg mørket. Noen av dyreartene finnes kun på nettopp disse stedene.

De mest kjente og mest besøkte stedene er Jameos del Agua og Cueva de los Verdes på Lanzarote.

Man kan også besøke fine grotter som for eksempel Cueva del Llano på Fuerteventura, som er over 800.000 år gammelt. Der kan du se interessante fossiler som inkluderer utdødde arter.

4: Plystring er et eget språk på La Gomera

På La Gomera plystrer de noen ganger i stedet for å snakke. Dette plystrespråket kaller de silbo gomero.

Øya består av et landskap som er vanskelig å ferdes i, og dette er grunnen til at plystrespråket oppsto.

EU har godkjent det spesielle plystrespråket på La Gomera som et eget språk, og ikke bare som en form for kommunikasjon.

5: Nesten halvparten av Kanariøyenes areal er fredet

Kanariøyene har 146 naturreservater som dekker 40 prosent av øyenes areal.

Landskapet er imidlertid ikke det eneste som er fredet. Himmelen er også beskyttet av en lovgivning som garanterer en astronomisk kvalitet i observatoriene.

Kanariøyene er kjent for å ha den reneste og klareste himmelen i Europa. Nettopp derfor ligger noen av de viktigste observatoriene på Kanariøyene.

Observatoriet Gregor telescope of Tenerife, det største i Europa, og Roque de los Muchachos Observatory på La Palma, er åpne for publikum og organiserer turer.

Canariajournalen kan tilføye at et Temisas-observatoriet på Gran Canaria også har organiserte opplegg for publikum hver fredag kveld og ved spesielle anledninger. Påmelding kreves.

Dessuten kan La Palma få verdens største teleskop om noen år.

6: Drikkevann fra skyene

På Kanariøyene kan drikke vann som er laget av skyer og tappet på flasker. Alisios, ”agua de niebla” er drikkevann som er hentet fra skyene og selges på flasker.

Vannet er samlet inn av tåkesamlere på 1600 meters høyde på Gran Canaria.

7: Flest solskinnstimer i Europa

Kanariøyene er det stedet i Europa med flest solskinnstimer hele året.

Øyene nyter godt av stabile og forutsigbare temperaturer året rundt, uten store temperatursvingninger.

8: Jevn temperatur i vannet og klart vann

Vannet holder en jevn temperatur på om lag 20 grader til enhver tid, og takket være det klare vannet er det mulig med sikt på opptil 30 meter.

Du kan oppleve alt fra havskilpadder til spennende fisker. Under vannoverflaten skjuler også Kanariøyene vulkanske bergarter, og på den måten kan du oppleve undersjøisk lava med et variert landskap med klipper og grotter.

9: Populært sted for filmproduksjon

Filmindustrien har funnet en stor, naturlig filmscene på Kanariøyene.

Eksempler på nyere filminnspilling er Los abrazos rotos av Pedro Almodóvar, og internasjonale produksjoner som Allied, for en stor del innspilt på Gran Canaria med Brad Pitt i hovedrollen, som hadde premiere 23. november og nå går på kino på Kanariøyene, Fast and Furious, Wrath of the Titanes, In the Heart of the Sea, Wild Oats og Exodus; Gods and Kings.