La Palma kan få verdens største teleskop

Verdens største teleskop, som får en diameter på 30 meter, skal egentlig bygges på Hawaii, men stor motstand gjør at det kan bli bygd på kanariøya La Palma i stedet.

TMT blir tolv ganger skarpere enn Hubble-teleskopet og 100 ganger mer følsomt enn dagens største, infrarøde teleskop. Ill: TMT.org.

I mars 2016 ble det bestemt at alternativer til Hawaii skulle undersøkes.

Fjellet Roque de los Muchachos på La Palma, hvor detf ins flere store teleskop fra før, ble i slutten av oktober valgt ut som det beste alternativet til Hawaii for teleskopet, skriver tmt.org, nettsiden til utbyggernes organisasjon, i en pressemelding.

Hawaiis hellige fjell

På Hawaii ble veien opp til på Mauna Kea, Hawaiis høyeste fjell, i fjor blokkert av demonstranter som sloss for å bevare fjellet. Nå pågår en juridisk strid om utbyggingen, og Høyesterett annullerte i desember 2015 byggeplanene for TMT, Thirty Meter Telesope, som det blir kalt.

Prosjektplanene ble så omgjort for å gjøre et nytt forsøk på å få byggingen godkjent. En avklaring er ventet senere i november. En folkeundersøkelse gjennomført i august viser at seks av ti er for teleskopet, tre av ti er imot.

Motstanderne viser til at fjellet er hellig, og mener at prosjektet vil vanhellige fjellet ytterligere. Det fins fra før 13 mindre teleskop på Mauna Kea.

1,5 milliarder dollar

TMT skal brukes til å studere universets opprinnelse, og koster 1,5 milliarder dollar å bygge. Det litt over 4.000 meter høye Mauna Kea er utbyggernes foretrukne sted for teleskopet.

Roque de los Muchachos er et litt dårligere alternativ fordi fjellet er lavere; 2.250 meter over havet. Det betyr at det vil være mer vanndamp i siktlinjen for teleskopet som kan blokkere infrarødt lys.

Ferdig i 2020

Deler til teleskopet er allerede under bygging, og installasjonen skal starte senest i begynnelsen av 2018. Det skal ære operativt tidlig i 2020.

TMT får 462 speilelementer satt sammen til et stort speil. Det blir tolv ganger skarpere en Hubble-teleskopet og 100 ganger mer følsomt enn dagens 8-10- meters teleskop.

Et teleskop med en diameter på ti meter på Mauna Kea er i dag det største infrarøde teleskopet i verden.

Tags