En av de tørreste desembermånedene på Kanariøyene i historien

Desember 2018 var en av de mest nedbørsfattige desembermånedene i historien på Kanariøyene. Det var også uvanlig varmt og uvanlig mye svevestøv, viser månedsrapporten fra værinstituttet Aemet.

Lite regn, mye sol, mye varme og mye sandstøv preget desember 2018 på Kanariøyene. Her fra Amadores-stranden på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Bare litt over fire millimeter nedbør ble registrert på Aemets værstasjoner i Aguamansa på Tenerife, Cruz de Tejeda på Gran Canaria og San Andrés y Sauces på La Palma.

118 år siden det var så tørt i Santa Cruz

I Santa Cruz de Tenerife kom det ikke en dråpe nedbør, og det har bare skjedd én gang tidligere i desember siden 1867, nemlig i år 1900, for 118 år siden. I Izaña på Tenerife har det bare skjedd fire ganger siden 1867: I 1918, 1959, 2011 og 2018.

Tenerifes nordlige lufthavn fikk 1,4 millimeter, og så lite har det ikke kommet i desember siden 1941.

I Vallesequillo øst på Gran Canaria kom det 0,3 millimeter, og vi må helt tilbake til desember 1966 for å finne så små mengder nedbør. På La Palmas lufthavn kom det 1,6 millimeter, hvilket også skjedde i 1970.

Etter flere år med tørke som førte til kritisk lavt nivå i Kanariøyenes vanndammer, kom det store mengder nedbør i mars 2018 som fylte opp dammene til cirka 40 prosent av de totale kapasiteten.

Siden mars har det kommet veldig lite nedbør slik at vannstanden har sunket med 33 prosent av det den var i de største dammene på Gran Canaria, men fortsatt holder de på vann nok til forbruk i lang tid fremover.

Uvanlig mange timer med sol

Kanariøyene fikk også uvanlig mange soltimer i desember 2018. På Gran Canarias lufthavn var solen fremme 50 prosent mer enn normalt, og på lufthavnene på Tenerife sør og El Hierro 40 prosent mer.

Aller flest soltimer fikk Izaña, som ligger høyt oppe på fjellet Teide på Tenerife. Der var det 291 soltimer i desember.

Tenerife nord fikk med 145 timer minst sol, men likevel sju prosent mer enn normalt for desember.

Temperaturene lå høyere enn normalt, helt oppe i 25 grader flere steder langs kysten av Gran Canaria, Tenerife og La Gomera. Det var også noen tropenetter i desember.

Mye støv i luften

Vindretningen i desember kom i større grad enn normalt fra øst, hvilket førte til at det var unormalt mange dager med svevestøv i form av bittesmå sandkorn fra Sahara i luften på Kanariøyene.

Det har faktisk ikke vært så mye sanddis på Kanariøyene på 45 år i desember.

Tags