Dette er de mest leste sakene på Canariajournalen i 2018

Artikler om vær og svindel på Gran Canaria er mest lest på Canariajournalen i 2018. Leserveksten har fortsatt i år og ender på cirka 740.000 lesere.

En uværsartikkel om store bølger som smadret balkonger på en boligblokk er med god margin årets mest leste artikkel på Canariajournalen. Foto: Pixabay

Artikler om været får alltid mange lesere på Canariajournalen, i 2018 ble to uværssaker de to mest leste nyhetssak på Canariajournalen, og det er seks værsaker på ti på topp-listen.

Det er ikke bare skandinaver som er spesielt opptatt av været:, kanarierne er også svært værorienterte: En av de største kanariske avisene, Canarias 7, har også to værsaker som de to mest leste i 2018.

Ti på topp 2018 på Canariajournalen

1. Over 100 mennesker evakuert fra boliger på Tenerife på grunn av voldsomme bølger

Enorme bølger slo i stykker verandaer opp til tredje etasje i en boligblokk på Tenerife i november. Artikkelen er lest over 52.000 ganger.

2.  Tusentalls hjelpemannskap i beredskap for uværet på Gran Canaria

Øyrådet på Gran Canaria mobiliserte over 1000 mennesker som sto beredt til innsats da et uvær traff Kanariøyene i februar. Lest over 33.000 ganger.

3. Norske turister rundlurt i butikk i Puerto Rico

Kjell Paulsen og venner fra Bergen ble svindlet ved kjøp av nettbrett i Puerto Rico på Gran Canaria i august. Canariajournalen har skrevet en lang rekke artikler om slike svindler siden 2015. Denne er lest over 33.000 ganger. Rett etter denne artikkelen ble publisert, gikk Guardia Civil ut med at 37 personer er arrestert for nettbrett- og mobiltelefonsvindel i butikker i Mogán kommune siden 2015.

4. Nå blir det meldt snøstorm på Gran Canaria

Gult varsel for snøstorm i høyfjellet på Gran Canaria, Tenerife og La Palma ble utstedt av værinstituttet Aemet for mandag 29. januar. Og snøen kom. Lest over 28.000 ganger.

5. Oransje risikovarsel for vind og regn på Kanariøyene på søndag

Værinstituttet Aemet utstedte oransje varsel for sterk vind med opptil full storm, muligens orkan, i kastene og kraftig nedbør på opptil 100 millimeter per tolv timer på Kanariøyene søndag 25. februar. Og slik ble det, men skadeomfanget ble heldigvis ikke stort.

6. Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Nummer seks på lesertoppen er en faktaartikkel om Gran Canaria som først ble publisert helt tilbake i februar 2011. Lest over 26.000 ganger i 2018. Dette er den mest leste artikkelen siden Canariajournalen startet, og er lest nesten 184.000 ganger siden 1. februar 2011. 

7. Turister i livsfare satt snøfast på Gran Canaria i natt

Seks personer måtte overnatte på militærbasen på Pico de Nieves, Gran Canarias høyeste fjell, på grunn av store snømengder 8. februar. Lest over 23.000 ganger.

8. Hevder at badestrender i det populære sørvest på Gran Canaria er svært farlige

Badestrender i området fra Arguineguin til Mogan er kjempefarlige på grunn av undervannsstrømmer, ifølge redningsmannskap på øya. Lest over 22.000 ganger. 

9. Det skjer (Guide)

Her finner du en dynamisk og hyppig oppdatert oversikt over ting som foregår på Gran Canaria gjennom året, noe svært mange lesere setter pris på. Lest over 19.000 ganger.

10. Gult varsel for helsefarlig svevestøv og vind på Kanariøyene i julen

En av årets siste saker tok seg inn på 10. plass. Det statlige værinstituttet Aemet utstedte gult varsel for tett svevestøv i form av sanddis (calima) fra Sahara og for sterk vind på Kanariøyene fra 23. desember av. Sanddisen kom, og ble temmelig tett, og en hel del vind ble det også. Lest over 18.000 ganger.

Timeshare-rettssaker og mer vindkraft

Mange andre saker skapte også stor oppmerksomhet i 2018. Nye dommer i timeshare-rettsaker ble avlagt i et stort antall, og timeshare-selskapene tapte en overveiende del av disse.

Utbyggingen av fornybar energi har fått vind på mølla, særlig på Gran Canaria, som nærmer seg 20 prosent fornybar energi etter å ha ligget på rundt 8 prosent i 2016.

Kanariøyene har unntak for en utskjelt skatt for solenergi i Spania, og vilkårene for vindkraft og annen fornybar energi har også blitt bedre.

En rekke nye vindkraftparker og solkraftanlegg har blitt bygd i år, og i desember gikk det ut anbud på ytterligere 180 megawatt vindkraft.

Det skal også etableres et stort område for vindkraft til havs, både flytende og bunnfast, og Equinor, tidligere Statoil, er angivelig på hugget for å bli valgt til å lede dette prosjektet.

Ny minstelønn

Fattigdommen er dessverre fortsatt svært høy på Kanariøyene, selv om turismebransjen har gått utrolig bra de siste tre årene.

Et av hovedproblemene er svært lave lønninger, og mange jobbkontrakter med kort varighet eller for deltidsarbeid.

I desember vedtok den spanske regjeringen at minstelønnen skal heves til 900 euro per måned (14 utbetalinger i året – ekstra til sommerferien og jul) fra januar 2019 av. Dermed får over 110.000 kanariske arbeidere høyere lønn.

Forbedringer i sør

I turistområder sør på Gran Canariafortsatte modernisering og oppussing av offentlig infrastruktur som ble påbegynt i 2017.

Første del av moderniseringen av en strandpromenade i Arguineguin er gjennomført, blant annet med en helrenovert og fornyet strand (La Lajilla), og en gangvei mellom Arguineguin og Patalavaca er reparert og forbedret.

Neste år fortsetter arbeidet langs strandpromenaden mot Patalavaca og Anfi del Mar.

En pågående bygging av to nye kjøpesenter i Puerto Rico og ferieboliger i Arguineguin er det også mange lesere som har interessert seg for i år.

Dødsulykker

Nordmenn som har omkommet på Gran Canaria i 2018 har også til dels dominert nyhetsbildet, sist da en tidligere Jakten på kjærligheten-deltaker omkom i en sykkelulykke.

Andre nordmenn har også omkommet i trafikken, på fottur i naturen og ved drukning.

Populære kjøreturer

De siste månedene av året har en serie artikler som omtaler kjøreturer på Gran Canaria vært svært populære blant leserne.

Artiklene er forfatternes egne nettavistilpassede versjoner av ruter som er beskrevet i Frifot Forlags bok Beste Kjøreturer Gran Canaria.

Flest lesere i februar

Februar var den mest besøkte måneden på Canariajournalen. Da ble det lest 597 726 sider på Canariajournalen av 168.791 lesere.

Resten av året har det ligget på fra cirka 211.000 til 560.000 sidevisninger per måned.

God leservekst i år igjen

Canariajournalen har fortsatt leserveksten i 2018 og ender på cirka 740.000 lesere totalt for året. Det har vært over 4,3 millioner sidevisninger.

Uketallene har ligget på fra cirka 12.000 unike lesere på det laveste om sommeren til nesten 75.000 på det meste i vintersesongen, og fra drøyt 48.000 til over 168.000 per måned ifølge tall fra analyseverktøyet Google Analytics.

Antallet leser har steget med cirka 13 prosent fra 2017 på årsbasis.

Mange nye Facebook-følgere

Statistikkene viser også at Canariajournalen har over 21 300 følgere på Facebook ved utgangen av året, nærmere 2500 flere enn for ett år siden.

Følg Canariajournalen på Facebook.

Dessuten at fire av ti leserøkter er henvisningstrafikk fra sosiale medier, primært Facebook. Henvisninger fra Google-søk utgjør cirka 20 prosent og direkte trafikk 24 prosent.

Mest henvisningstrafikk fra andre nyhetsmedier har det kommet fra Sol.no, VG, Dagbladet, TV 2, Startsiden og Nettavisen.

Tre av fire lesere på mobil og nettbrett

49 prosent har lest Canariajournalen på mobiltelefon i 2018, opp fra 37 prosent i 2017. 26 prosent har lest på nettbrett, ned fra 33 prosent i fjor, og 25 prosent på stasjonære og bærbare datamaskiner, ned fra 30 prosent i fjor.

Det faktum at nettbrett etter flere år med vekst har falt samtidig som mobiltelefoner vokser videre, kommer trolig av at mobiltelefonene blir stadig mer praktiske som medium for å lese internettsider med større og bedre skjermer.

Cirka 30 prosent av leserøktene i 2018 ble gjort fra Spania. Det tyder på at stadig flere leser Canariajournalen mens de er på ferie på Kanariøyene i tillegg til de som er bosatt på øygruppen.

Ikke minst fordi roamingavgiftene forsvant i sommer, slik at det koster det samme å surfe på 4G-nettet når du er i Spania som det gjør i hjemlandet.

Kom med ønsker

Kom gjerne med forslag til saker du ønsker at Canariajournalen skal skrive om i 2019. Det kan du gjøre i kommentarfeltet på Facebook.

Vi avslutter med å takke alle lesere og annonsører for følget i 2018 og ønsker dere et fremgangsrikt nytt år!

Tags