Storsvindel med ferieboliger avdekket på Kanariøyene og Balearene

Spansk politi har pågrepet ti personer som de mistenker for å ha svindlet turister for cirka 500.000 euro med falsk utleie av ferieboliger, hovedsakelig på Kanariøyene og Balearene.

Falsk utleie av ferieboliger ble annonsert på nettsider, slik som dette eksempelet, og leie ble betalt i forskudd.

Over 300 turister, stort sett utlendinger, skal være rammet, ifølge politiet. Blant disse er det nordmenn, svensker og dansker, opplyser Policia Nacional til Canariajournalen.

De påståtte svindlerne skal ha publisert falske utleieannonser på internett og tatt forhåndsbetalt for hele eller store deler av leiebeløpet.

Betaling til bankkonto i Valencia

Pengene skal ha blitt sendt via bankkontoer i Valencia som var åpnet med falsk dokumentasjon. Et stort antall overføringer skal ha blitt gjort fra flere land til disse kontoene.

Etterforskningen skal ha startet da politiet tidligere i år ble kjent med at personer med rumensk nasjonalitet åpnet bankkontoer med falsk dokumentasjon i Valencia.

De skal ha funnet ut at rumenerne tilhørte en gjeng som skapte forskjellige nettsider som ble brukt til å tilby utleie av villaer, leiligheter og bungalower i ferieområder.

Nettsidene var registrert i andre land. Gjengen skal også ha kjøpt besøk på nettsiden for å få høyere rangering i søkemotorer. Informasjonen om utleieobjekter som ble brukt på nettsidene skal ha blitt stjålet fra andre nettsider.

Pengene raskt ført ut av Spania

Folk som var interessert i å leie tok kontakt via e-post. Når leie ble avtalt, skal hele eller deler av leiebeløpet ha blitt betalt ved en pengeoverføring til en oppgitt bankkonto.

Straks pengene var inne på konto, skal de ha blitt tatt ut i minibanker forskjellige steder i Spania og ført ut av Spania med hjelp av selskap som driver med pengeoverføringer, internasjonale bankoverføringer eller ved å transportere pengene til Romania i kontanter.

Ofrene skal ikke ha oppdaget svindelen før de kom til flyplassen ved reisemålet og ingen utleier tok imot dem som avtalt, eller troppet opp ved boligen de skulle leie og det viste seg at den slett ikke var til leie.

Cirka 50 bankkontoer som er opprettet med hjelp av 45 falske identitetspapirer er avdekket av politiet. 40 av disse skal nå være sperret.

Nordmenn utsatt for samme svindelopplegg

Det var dette som skjedde med nordmannen Petter Bratsberg, som Canariajournalen skrev om i februar.

Bratsberg ville leie en bolig i Patalavaca på Gran Canaria som han fant på nettsiden Rental-canaryislands.com, men tapte over 20.000 kroner da utleieren ikke dukket opp.

Marianne Hoff fra Viksdalen, som Canariajournalen skrev om i mars, forhåndsbetalte 24.000 kroner i leie for et opphold i en feriebolig på Gran Canaria. Da Hoff og hennes reisefølge ankom boligen, viste det seg at den var bebodd av en familie som ikke leide ut. Også Hoff bestilte via Rental-canaryslands.com.

Denne nettsiden er ikke brukt i svindelen som nå er avdekket, opplyser Policia Nacional.

Canariajournalen skrev i mars også om Wenche Rivenes fra Vaksdal, som betalte 28.000 kroner i forskudd til et utleieselskap drevet av en nordmann for leie av ferieleilighet i Amadores på Gran Canaria, men ikke fikk tilgang til leiligheten eller pengene tilbake.

Tags