Spansk politi advarer om økende svindel med ferieboliger

Spansk politis avdeling for teknologikriminalitet, Grupo de Delitos Tecnológicos, advarer om det de kaller en bekymringsfull økning av svindel med utleie av ferieboliger via internett. 

Spansk politi overvåker internettannonser for å avsløre ferieboligsvindlere. Foto: Policia Nacional

Hver dag får de i gjennomsnitt inn minst en anmeldelse fra turister som har blitt lurt, skriver nettavisen Sur in English.

Nordmenn svindlet

Canariajournalen har også ved noen tilfeller blitt kontaktet av nordmenn som har blitt lurt på denne måten, blant annet med en falsk utleie i Puerto de Mogan på Gran Canaria tidligere i år.

Vi har også omtalt utleiesvindel der en norsk kvinne lurte nordmenn sør på Gran Canaria ved å ta kontakt med folk som etterlyste utleieboliger i Facebook-grupper.

Kvinnen ble anmeldt, men har ikke møtt opp til berammede rettsmøter. Leietakerne har fortsatt ikke fått oppgjør for pengene de ble frasvindlet, over to år etter at svindelen skjedde. 

Bor som regel i andre land

Utleiesvindlerne som averterer på internett bor vanligvis tusenvis av kilometer unna stedet hvor den falske utleieboligen ligger, som regel i Øst-Europe eller Afrika, ifølge politiet.

Svindlerne averterer på kjente, spanske nettsider som Fotocasa, Idealista, Enalquiler eller Milanuncios.

Stjeler bilder fra internett

Der legger de ut bilder av ferieboliger, ofte med flott beliggenhet og utsikt, til en fordelaktig pris, men ikke så billig at det kan vekke mistanke.

Bildene blir stjålet fra internett, noen ganger fra annonser som de virkelige eierne av ferieboligene har lagt ut.

Svindlerne unngår som regel Airbnb, Home Away og andre portaler som benytter en egen betalingstjeneste, men det hender de legger inn falske lenker til slike nettsider for å virke mer seriøse.

Kontakt på epost

Folk som er interesserte i å leie får kontakt direkte med de falske utleierne via epost eller telefon.

Hvis den interesserte leieren vil befare boligen først, blir de som regel fortalt at det ikke er mulig fordi den er i bruk for øyeblikket.

Leieavtalen forsøkes inngått så raskt som mulig ved at svindlerne forteller at det er stor interesse.

Pengeoverføring til spansk bankkonto

Betaling skjer på forhånd gjennom overføring av penger til en bankkonto i en spansk bank som er opprettet med hjelp av falske identifikasjonsbevis.

Leieren får først tilsendt en leiekontrakt som er profesjonelt utformet, og overfører depositum eller hele leiebeløpet.

Når pengene er overført, er det ingen som svarer på telefon eller epost lenger. Svindlerne benytter tredjepersoner som er spanske statsborgere til å overføre penge videre til svindlerne mot en prosentandel.

Vanskelig å få igjen pengene

Det er først når leierne ankommer ferieboligen at de oppdager at de har blitt lurt, og står der uten noe sted å overnatte.

Folk fra hele verden blir lurt av slike svindlere, ifølge politiet, og muligheten til å få tilbake pengene er svært liten.

Tags