Slik skal spanske badestrender gjøres smittetrygge

CORONA-KRISEN: Sikkerhetsavstand må holdes, og dusjer og fotbad stenges, står det i en ny protokoll for å smittetrygge strender i  Spania.

Mogan kommune på Gran Canaria studerer muligheten for å dele strendene inn i fire soner som et tiltak mot smittespredning. Foto: Mogan kommune.

Lekeplasser for barn må også holdes stengt. står i et utkast som Spanias institutt for kvalitetsturisme, ICTE, har utarbeidet, kalt Medidas para la reducción de riesgos higiénico-sanitarios frente al COVID-19. 

Dokumentet skal gjennomgås og godkjennes av helsedepartementet.  Her gjengis noe av innholdet:

Solsenger og parasoller må plasseres  slik at sikkerhetsavstanden kan over holdes. Hvis dette ikke lar seg gjøre, skal det settes opp skjermer mellom dem.

Solsenger og parasoller må desinfiseres mellom hver bruker.

Skilt med tydelig informasjon om helse- hygiene- og smittesikkerhetsregler må settes opp. 

Selskapene som forvalter badestrendene foreslås å gis ansvaret for å fastslå hvor mange mennesker strendene kan ta imot, identifisere risikoområder for smitte, og hva som må gjøres for å hindre smittespredning, og lage helse- og hygienerelaterte regler strandgjestene må følge.

Det foreslås at strandforvalterne lager en plan for dette, og hvilke prosedyrer som skal følges hvis en ansatt eller strandgjest mistenkes å være corona-smittet. De skal også se til at det finnes tilstrekkelig med smittevernutstyr,

Livredderne får oppgaven med å overvåke at strandgjestene følger reglene. Alt personell må gis opplæring i hvordan de skal håndtere og forholde seg til regelverket og smittevern.

Det anbefales blant annet at ansatte bruker engangsmasker som kastes i beholdere for for sanitæravfall når arbeidsdagen er slutt.

Hyppig håndvask og desinfisering av briller, mobiltelefoner og annet personlig utstyr anbefales også, og at deling av arbeidsutstyr unngås i den grad det er mulig.

Det anbefales at gruppesammensetningen er den samme i hvert arbeidsskift.