Mandag kan uterestaurantene åpne igjen – slik blir fase 1

CORONA-KRISEN: Kanariøyene fikk fredag kveld klarsignal til å gå videre til fase 1 i nedtrappingen av corona-restriksjoner. Her kan du lese hva som gjelder.

Uterestauranter kan ta imot halvparten av normal gjestekapasitet fra mandag av. Her rigges bord med passe avstand. Foto Ayuntamiento de Santa Cruz de La Palma.

Klarsignalet betyr at kriteriene for å gå til fase 1 nå er innfridd for alle kanariøyene. La Gomera, La Palma og El Hierro gikk allerede forrige mandag til fase 1.

Blant det som tillates i fase 1, som starter mandag 11. mai, er at grupper på opptil ti personer kan samles, og bordservering på uteestauranter.

Fase 1 er den andre fasen i Spanias nedtrapping i fire faser av corona-restriksjoner. Nedtrappingen skal pågå til cirka midten av juni.

Dette er endringene i restriksjoner som gjelder fra mandag av, med forbehold om eventuelle endringer i siste liten:

  • Familie og venner kan treffes igjen ute og inne. Det blir tillatt med grupper på opptil ti personer innendørs og utendørs, så fremt sikkerhetsavstanden på to meter overholdes.
  • Familie som bor på samme øy kan besøkes. Det er fortsatt ikke lov å besøke pleiehjem. 
  • Det blir tillatt å reise til "hytta", det vil si andre bosteder enn der man bor fast, hvis de ligger på samme øy som man bor.
  • Personer fra samme hjem kan reise sammen uten sikkerhetsavstand i samme privatkjøretøy, inntil ni personer. Hvis de ikke kommer fra samme hjem, tillates kun sjåfør og en passasjer i baksetet på motsatt side av sjåføren.
  • Uterestauranter kan ha bordservering med inntil 50 prosent av kapasiteten, med inntil ti gjester per bord, uten krav om at de må være fra samme familie. Sikkerhetsavstanden på to meter må overholdes mellom bordene og mellom  gjestene. Bordene må desinfiseres før nye gjester får sette seg. Menyer, serviettbeholdere, og beholdere for olje, sauser, krydder og lignende kan ikke ligge eller stå fremme eller deles ut. Dekorelementet må fjernes fra bordene. Hvert toalett skal kun være åpent for en person om gangen.
  • Hoteller og andre overnattingssteder kan gjenåpnes, men ikke fellesområdene, og kun med bestemte restriksjoner som er fastsatt av helsemyndighetene. Disse begrensingene, sammen med det faktum at det ikke vil komme turister fra utlandet, vil trolig medføre at mange hoteller finner det ulønnsomt å gjenåpne.
  • Friluftsmarkeder kan arrangeres, hvis kommunene ønsker, med 25 prosent av normalt omfang og 30 prosent kundekapasitet, samt sikkerhetsavstand mellom bodene.
  • Butikker under 400 kvadratmeter kan ta imot kunder uten forhåndsavtale og inntil 30 prosent av kapasiteten. Sikkerhetsavstand på to meter.
  • Kjøpesenter får ikke åpne, med mindre butikkene har individuell, ekstern inngang.
  • Aktiv turisme i små grupper tillates forutsatt at sikkerhetsavstand overholdes.
  • Sports- og treningssenter får gjenåpne for kunder etter avtale med hygieniske særtiltak og med skiftordninger, hvis dette er mulig.
  • Individuell sport uten personkontakt tillates. Idrettsarrangement uten publikum må vente til fase 2.
  • Middels store opplæringssenter kan åpnes.
  • Kulturarrangement, konferanser  og show kan arrangeres med inntil 30 sittende personer innendørs og 200 sittende personer utendørs. Sikkerhetsavstand på to meter må overholdes. Museer kan åpnes (uten kulturaktiviteter) og audiovisuelle visninger (kino) kan holdes under de samme betingelsene. Biblioteker åpnes også.
  • Religiøse steder får åpne med 30 prosent kapasitet med overholdelse av sikkerhetsavstand.
  • Bisettelser med et begrenset antall familiemedlemmer tillates i offentlige eller private fasiliteter: 15 personer utendørs og 10 innendørs. Maksimalt 15 personer under begravelsen.
  • Tidsbegrensingen på 1 time utetid 1 gang per dag innen for fastsatte tidsluker for at folk skal få røre seg litt utendørs under portforbudet,  gjelder ikke for besøk i butikker og på restauranter osv. 

Halve befolkningen til fase 1

Det er ikke alle regioner som får gå til fase 1. Totalt gjelder det regioner og deler av regioner der cirka halvparten av Spanias befolkning bor, kunngjorde helseministeren fredag kveld i en direktesendt pressekonferanse.

Middelhavsregionene Malaga, Granada, Alicante, Valencia og Castellon er blant de som blir stående på fase 0. Barcelona, Madrid og Andalucia er også blant regionene som må vente på klarsignal for fase 1.

Lager system for å kunne åpne flyplasser

Kanariøyenes helseminister, Julio Perez, uttalte fredag at Kanariøyene jobber med å etablere et system for smittekontroll på flyplasser og havner.

Den regionale regjeringen ønsker å åpne opp igjen flyforbindelser mellom øyene i fase 1, og med det spanske fastlandet i juni, hvis de får tillatelse av sentralregjeringen.

Tidshorisonten for å begynne å gjenåpne internasjonale flyforbindelser er september/oktober, uttalte president Angel Victor Torres til pressen på torsdag. Det avhenger imidlertid av smitteutviklingen både på Kanariøyene, i Spania og i andre land.

En full gjenåpning av internasjonal turisme antydes å kunne skje i 2021.