ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 02. OKTOBER 2019
Playa del Ingles er fullpakket med hoteller. De som lente seg tungt på Thomeas Cook befinner seg plutselig i en akutt krise. Cika 200 hoteller på Kanariøyene har minst 80 millioner euro utestående. Foto: Anders Gundersen

Thomas Cook-krisen: Arbeidsgiveravgift, moms og turistskatt blir utsatt på Kanariøyene

Moms og arbeidsgiveravgift for berørte selskaper utsettes, og en planlagt turistskatt blir trolig også utsatt for å plastre sårene etter slaget Thomas Cook-konkursen påførte Kanariøyene.

ANNONSE

I tillegg jobbes det med å få andre reiseselskap og flyselskap til å overta det som gikk tapt med Thomas Cook.

Avtaler som sikrer 168 000 flere passasjerseter i vinter er inngått på tirsdag.

Konkurstruede hoteller

Flere hoteller på Kanariøyene som var svært avhengige av Thomas Cook er på randen av konkurs fordi de har millioner av euro utestående fra selskapet, og er uten  gjester.

Cirka 500 hoteller i Spania er sterkt berørt av Thomas Cook-konkursen, og flere av disse er allerede i overhengende fare for selv å gå konkurs.

Blant annet et av Kanariøyenes største hoteller, som ligger på Fuerteventyura, ifølge hotellforeningene.

Kanariøyene  er hardest rammet av Thomas Cook-konkursen. Noe må gjøres, og det fort,  or å unngå en kollaps for turismen på øygruppen.

100 av de 500 hotellene var 100 prosent avhengige av Thomas Cook, ifølge hotelleierforeningen CEHAT. 400 fikk mellom 30 og 70 prosent av gjestene fra Thomas Cook.

40 prosent av de 500 hotellene ligger på Kanariøyene. Det vil si at det er 200 hoteller som sliter tungt nå på øygruppen..

Disse hotellene har cirka 200 millioner euro (over to milliarder kroner) utestående fra Thomas Cook, ifølge offentlige estimater. CEHA tror det er enda mer.

Hvis det tas utgangspunkt i en jevn fordeling, har hoteller på Kanariøyene 800 millioner kroner utestående.

Null moms i tredje kvartal

Finansdepartementet på Kanariøyene skal i samarbeid med skatte- og trygdeetatene innføre IGIC-utsettelse (IGIC er Kanariøyenes momsvariant) for de som er berørt av konkursen i årets tredje kvartal, skriver finansdepartementet i en kunngjøring på tirsdag.

Tidligere ble det kungjordt at de berørte selskapene også skal slippe å betale arbeidsgiveravgift for de ansatte.

Prioriterer arbeidsplasser

Kanariøyenes regjering prioriterer å beholde ansatte i tjenestesektoren, uttaler finansminister Roman Rodriguez i en pressemelding.

Han understreker at det ikke bare er hotellene, men også andre tjenesteytere i, og leverandører til, turismesektoren som er rammet.

Turistskatt settes på vent

Den planlagte turistskatten må vente i lys av den vanskelige situasjonen som har oppstått for turismen på Kanariøyene, kunngjorde Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, på tirsdag.

I tillegg til Thomas Cook-konkursen, viser de siste tallene fra den offisielle turismeundersøkelsen Frontur en nedgang i utenlandske turister på 3,7 prosent  i årets åtte første måneder, det vil si før Thomas Cook gikk konkurs.

Ryanair har i tillegg kunngjort at de legger ned sine baser på Gran Canaria og Tenerife, Germanair gikk nylig konkurs og Norwegian reduserer mellom Madrid og Kanariøyene – her har imidlertid Ryanair kunngjort at de åpner flere flyforbindelser selv om basene legges ned.

Torres viser også til at Spania er inne i en tydelig bremsing av den økonomiske veksten, hvilket også påvirker Kanariøyene.

I fjor utgjorde turismen drøyt en tredel av Kanariøyenes bruttonasjonalprodukt. Enhver nedgang i passasjerseter på flyene påvirker økonomien, sier Torres-

Med disse tiltakene har noen av forslagene de  fire hotelleierforeningene på Kanariøyene har lagt frem blitt innfridd.

Jet 2 utvider til Kanariøyene

Flyselskapet Jet 2 øker antallet passasjerseter med 168 000 til 700 000 denne vintersesongen til Kanariøyene, ifølge en pressemelding fra  departementet for turisme, industri og handel på tirsdag.

Sommersesongen 2020 setter Jet2 opp een million passasjerseter til Kanariøyene. Det vurderes også flere utvidelser i antallet passasjerseter.

Les også

Hoteller kutter priser opptil 45 prosent på grunn av Thomas Cook-konkursen

Ber om at offentlig selskap opprettes for å redde hoteller i Thomas Cook-krise

Hoteller på Kanariøyene kan ha over 120 millioner euro utestående fra Thomas Cook

Hotellprisene steg på Kanariøyene i august

Ving: Flyene skal gå som planlagt

Ving-eier Thomas Cook er på randen av konkurs

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • bilder
  • filmklipp
  • tips og råd
  • ting som skjer
  • informasjon som kan være nyttig
  • nyheter om Kanariøyene fra andre medier
ANNONSE
ANNONSER