Staten åpner sak for å få erklært konsesjonen for byggingen av Tauro-stranden ugyldig

I fjor sommer ble Tauro-stranden i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria dekket med sand fra Sahara, men stranden har vært stengt siden på grunn av flere påståtte uregelmessigheter. Nå kan konsesjonen bli erklært ugyldig.

Playa de Tauro ble ferdig i fjor sommer, men har fortsatt ikke åpnet for allmennheten. Foto: Hugo Ryvik

Den spanske stat har angivelig sett indikasjoner på at konsesjonstildelingen er til skade for allmennheten, og skal nå behandle saken, skriver avisen Canarias 7.

Straffesak mot tidligere kystverksjef

I fjor ble den tidligere kystverksjefen, som har tildelt konsesjonen, avsatt på grunn av påståtte uregelmessigheter. En sak er reist mot ham, og aktor krever tre års fengsel og utestengelse fra offentlige verv i ti år.

En straffesak skal angivelig også kjøres mot arbeidslederen til selskapet Santana Cazorla, ifølge Canarias 7.

Store planer står på vent

Staten, ved miljøverndepartementet, skal ha sett indikasjoner på flere uregelmessigheter knyttet til konsesjonen som ble gitt 24. mai 2016 for å bygge sandstranden. Selskapet Santana Cazorla utførte jobben for selskapet Anfi Tauro SA, hvor Santana Cazorla er deleier.

Anfi har store planer om marina, hotell og restauranter i strandområdet, men lite vil skje før denne floken er løst.

Hvis konsesjonen for å bygge stranden og drive strandtjenester blir erklært ugyldig, kan det i ytterste konsekvens ende med at sanden må fjernes. Det kan også ende med at det blir lyst ut et nytt anbud.

Stranden er anlagt på et 11 200 kvadratmeter stort areal som hovedsakelig tilhører det offentlige og er omfattet av allmennretten.

Påpeker fire uregelmessigheter

Ekspedisjonssjef Valvanera Ulargui i det spanske kontoret for klimaforandringer, som er fungerende miljøsekretær, viser angivelig til at det er fire uregelmessigheter i konsesjonstildelingen.

Blant annet angående eierskapet til en del av arealet hvor stranden er lagt, hvor det påpekes at det ikke er lagt frem bevis på at utbyggeren har eierskap eller bruksrett på denne tomten.