Protester mot bruk av Sahara-sand på Gran Canaria

Sand blir for tiden hentet fra Sahara for å lage en ny sandstrand i Tauro sørvest på Gran Canaria. Det er plyndring av naturressurser, mener Saharawi-folkets delegasjon på Kanariøyene. 

200 lastebillass med sand skal fraktes fra Arinaga til Tauro. Slik så Playa Tauro ut 20. mai 2016. Foto: Nick Russell

I en pressemelding kaller delegasjonen det som skjer for en illegal plyndring av Vest-Saharas verdier, på lik linje med fisking og landbruk.

Delegasjonen har bedt utbyggeren, det norsk-kanariske timeshare-selskapet Anfi Tauro, om å avstå fra aktiviteten.

Hentet fra okkupert område

Bakgrunnen for problematikken er at FN støtter Vest-Saharas rett til selvbestemmelse, og ikke anerkjenner Marokkos okkupasjon på området.

Befolkningen i Vest-Sahara skal selv bestemme over sine naturressurser, ikke Marokko, krever FN.

EU-domstolen opphevet i desember EUs jordbruksavtale med Marokko  i den utstrekning det gjelder for Vest-Sahara, og EØS-landene Norge, Sveits, Island og Lichtenstein har konkludert med det samme.

Får støtte

Sergio Ramirez, medlem av Western Sahara Resource Watch (WSRW), er enig i at det er plyndring å hente sand fra Vest-Sahara, skriver avisa Maspalomas Ahora.

Beskyttelse saharienes naturressurser og muligheten til å forhandle om disse kan ikke gjøres uten at fordelene tilfaller sahariene, skal han ha uttalt.

Det samme mener angivelig Carmelo Ramirez, direktør for institusjonelt samarbeid og internasjonal solidaritet i øyrådet på Gran Canaria.

Han peker etter sigende på at det er et brudd på internasjonal lov og på rettighetene til Saharawi-folket i det okkuperte Vest-Sahara.

Fikk angivelig nei til sand fra Pasito Blanco

Anfi skal ha prøvd å kjøpe sand til stranden fra Pasito Blanco på Gran Canaria, men skal ha fått nei, ifølge Maspalomas Ahora.

50 000 tonn sand skal legges på den 300 meter lange og opptil 50 meter brede Playa Tauro. I tillegg skal det lages strandpromenade til de nærliggende strendene Playa de Amadores og Playa de Cura.

Stranden skal etter planen være ferdig til høsten.

Fikk ikke buke bruke nærliggende havneanlegg

For tiden går det to båtfrakter ukentlig fra Aaiún til havnen i Arinaga øst på Gran Canaria, og videre med lastebiler til Tauro.

Grunnen til at havnen i Arguineguin eller El Pajar, som begge ligger nærmere enn Arguineguin, ikke blir brukt, skal være at utbyggerne fikk nei av eierne i El Pajar og at havnen i Arguineguin angivelig er for grunn.

Forsvarer bruken av Sahara-sand

Utbyggerne forsvarer seg ifølge Maspalomas Ahora med at det er årelang praksis med å bruke sand fra Sahara på Kanariøyene, både til strender og i byggebransjen.

Sanden skal være velegnet til strender fordi den fester seg bra til underlaget slik at det minsker risikoen for at sand blir dradd ut til havs med tidevann og bølger.

Ifølge Anfi er de kun en konsument av en tjeneste som de kjøper fra et kanarisk selskap.

Selskapet som utfører strandbyggingen er det kanariske selskapet Santana Cazorla, som eier halvparten av Anfi.

Vest-Sahara

Vest-Sahara, omstridt landområde ved nordvestkysten av Afrika.

252 120 kvadratkilometer med 570 866 innbyggere (CIA World Fact Book estimat 2013).

Hovedstaden heter Aaiún.

Vest-Sahara var i 1884-1975 en spansk koloni under navnet Spansk Sahara, senere okkupert av Mauritania (trakk seg ut i 1979) og Marokko.

Frigjøringsbevegelsen Polisario erklærte området selvstendig i 1976, under navnet Den demokratiske arabiske republikk Sahara Sahrawi (SADR), men har ikke kontroll over området.

Koloniseringen fra Marokko har ført til at sahariene er i mindretall i sitt eget land. Marokko har innført et strengt styre i Vest-Sahara, med omfattende brudd på menneskerettighetene.

FN og Den internasjonale domstolen i Haag har fastslått det sahariske folkets rett til selvbestemmelse.

(Fra Store norske leksikon)