Bygging av sandstrand i Tauro sør på Gran Canaria er i full gang

Det norsk-kanariske timeshare-selskapet Anfi Gruppen har kommet godt  i gang med byggingen av en ny sandstrand på Playa de Tauro sørvest på Gran Canaria etter at arbeidet ble stoppet før årsskiftet, men fortsatt er det motstand mot prosjektet.

Anfi Gruppen, som driver timeshare-anlegg i Tauro og Arguineguin på Gran Canaria, har storslagne planer om å bygge sandstrand, marina, hotell, og et butikk-, restaurant- og rekreasjonsområde på Tauro-stranden.

Kjent sted for nordmenn

Mange nordmenn har i en årrekke besøkt kafeer ved stranden for å oppleve levende musikk, men selve stranden består av steiner og er nesten ikke brukt av turister i det hele tatt.

Tidligere var det også en campingplass på stranden, men denne ble nedlagt etter en brann for noen år siden.

Full stopp i tre måneder

Kystverket stoppet i november byggingen av den nye, 300 meterlange og opptil 50 meter brede sandstranden like etter at arbeidet hadde startet.

Bakgrunnen var en klage fra miljøorganisasjonen Recorte Cero-Los Verdes på at det manglet lisenser for arbeidet og at gravemaskinene gikk utenfor de fastsatte tomtegrensene og gravde store hull som var umerkede slik at de utgjorde en fare for folk.

Kjemper for å bevare stranden

Miljøorganisasjonen har siden 2005 jobbet for å bevare stranden, som de hever er en av de få urørte naturstrendene på Gran Canaria. De er ikke imot at den skal brukes av turister, men de er imot at det skal fylles på nye, fremmed sand.

Ifølge Los Verdes har det tidligere alltid vært naturlig sand på stranden, men etter at den nærliggende, kunstige Amadores-stranden ble bygd er balansen langs kysten forstyrret.

Startet opprop

Et opprop på Change.org ble startet i juli der det blir samlet underskrifter til et brev som skal gå til kystmyndighetene i Las Palmas, den kanariske regjeringen, øyrådet på Gran Canaria og kommunestyret i Mogan.

Oppropet har i skrivende stund i underkant av 1900 underskrifter. Målet er å få minst 2500 underskrifter.

Brevet er et krav om at byggingen av sandstranden skal stoppes umiddelbart. Begrunnelsen er at det kanariske samfunnet må bevare og ta vare på sitt unike naturmiljø, og ikke la fremskritt og nye arbeidsplasser gå på bekostning av invadering og ødeleggelse av det naturmiljøet som gjør oss Kanariøyene attraktiv for turistene.

«Å være kanarier betyr å forsvare det som er vårt mot de sterke særinteresser som bare søker fortjeneste gjennom å spekulere med offentlig goder.» står det i oppropet.

56 000 kubikkmeter sand

Det skal brukes 56 000 kubikkmeter sand fra Sahara til den nye stranden. Strandprosjektet omfatter også en gangvei langs sjøen fra Playa de Cura via Playa de Tauro til Playa de Amadores.

På sikt er planer om en småbåthavn for 400 båter, flere hoteller med totalt 7500 sengeplasser, og butikk- og restaurantområder på 18 000 kvadratmeter.