Miljøorganisasjon går ut mot strandbygging sør på Gran Canaria

Miljøorganisasjonen Ben Magec – Ecologistas en Acción er sterkt kritisk til den pågående byggingen av sandstrand i Tauro sørvest på Gran Canaria.

Miljøvernerne hevder at spredningen av sand fra stranden kan skade sårbart sjøgress i et naturområde bare 300 meter unna, Franja Marina de Mogán, som skal inkluderes i en liste i en spansk katalog over utrydningstruede arter som skal ha spesiell beskyttelse (ZEC).

Det skal særlig være sjøgressarten Cymodosea nodosa som er utsatt.

Hevder at miljøtiltak mangler

Ben Magec hevder at myndighetene har et ansvar for å beskytte sjøgresset fra påvirkning som kommer fra utsiden av det beskyttede området.

Turbide vannstrømmer kan bringe sanden fra stranden grensene av det beskyttede området, og det er ikke satt opp bommer eller andre hindringer mot en slik spredning, hevder de.

Uheldig privatisering

Ben Magec anfører også at byggingen av stranden vil føre til en de facto privatisering av et av de siste strandområdene som er til fri disposisjon for befolkningen i Mogán kommune.

Når stranden er ferdig kan det leies ut solsenger og parasoller, og utbyggeren, Santana Cazorla-gruppen, kan få årlige inntekter på over 100 000 euro fra utleien.

Det er også planer om utbygging av en strandpromenade, privat marina, hoteller og mer i strandområdet og Tauro-dalen, noe som definitivt vil forsterke privatiseringspreget.

- Gjør kysten til salogsvare

Alt dette i bytte for den gratis bruk som kystloven gir for offentlige strender, skriver Ben Magec i en erklæring. Videre at familier som har bodd på stranden i årevis og drevet restauranter blir fordrevet.

Ben Magec – Ecologistas en Acción beskylder myndighetene for å gjøre kysten til en salgsvare og samarbeide om å ødelegge naturarven.