Smittetrygge flykorridorer nærmer seg realisering

Den spanske regjeringen ble fredag enig med de regionale myndighetene på Kanariøyene og Balearene om en protokoll for smittetrygge flykorridorer.

Fly på Gran Canarias lufthavn. Foto: Canariajournalen

Dette gjelder flyruter fra europeiske land som tillater slik mobilitet for innbyggerne til de to regionene.

Målet er å reaktivere turismen uten å sette folkehelsen i fare.

Testkrav

Protokollen sier at reisende fra områder med flere enn 50 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, må fremvise en negativ covid-test som er tatt 48 timer før avgang.

De må i tillegg avlegge en ny test 48 timer før de returnerer fra øygruppene. Denne testen behøver de reisende ikke betale for. 

Hvis testresultatet som tas før returen er positivt, får du ikke reise fra øygruppene. Da må du i isolat.

Helsekostnadene som er relatert til covid-19 og kostnadene for isolering dekkes av myndighetene.

300 hotellrom skal klargjøres for potensielle isolatturister, 150 på Gran Canaria og 150 på Tenerife.

Protokollen skal nå presenteres for myndigheter i europeiske land, og håpet er at det fører til at de fjerner karantenekrav ved retur fra Kanariøyene og Balearene.

Ordningen skal utvides

Det blir understreket at dette er de første protokollene, og at det jobbes med å utvide til andre reisemål på fastlandet også.

Alt dette kom frem i en pressemelding etter et møte om saken fredag, mellom Turisme- industri- og handelsminister Reyes Maroto og presidentene for de to øygruppene.

Vil ha turister over på smitteapp

Det skal også kjøres kampanjer for å markedsføre bruken av den spanske sporingsappen Radar Covid overfor  turister. Denne skal komme i flere språkutgaver.

Neste uke er det ventet at ministerrådet i EU vil godkjenne harmoniserte kriterier for råd og anbefalinger på dette området.