Kanariøyene kan få trygge flykorridorer i vinter

Den spanske regjeringen gir grønt lys til covid-testing av turister på utreise- og ankomststed, for å skape smittetrygge korridorer fra og til andre land. EU er også på glid.

Kan vintersesongen reddes med sikre flykorridorer, er spørsmålet mange stiller seg nå. Foto: Canariajournalen

Spanias turisme- industri- og handelsminister, Reyes Maroto, ga i går, torsdag, i en uttalelse til pressen garantier for at det vil bli laget trygge korridorer i vintersesongen.

Uttalelsen kom etter et møte med Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, turistminister, Yaiza Castilla, og andre representanter fra den offentlige administrasjonen.

Signering 28. september

28. september skal et dokument om dette signeres, sa Maroto.

Dokumentet skal sendes til medlemsland i EU for å signeres av disse, og videresendes til Europakommisjonen.

Flere tiltak

Det jobbes også med å utarbeide andre tiltak for smittetrygg mobilitet i EU.

Kanariøyene skal nå forsøke å få de viktigste turistmarkedene, Storbritannia, Tyskland og Norden, til å anerkjenne PCR-testingen, og fjerne reisebegrensende tiltak som karantenekrav og fraråding av reiser til øygruppen.

Vil endre kriteriene

Ifølge Tenerifes president, Pedro Martín, jobbes det  også  mot Europakommisjonen med en harmonisering av mobilitetsdirektivene, blant annet for å få landene til å vurdere ut ifra regionale smitteperspektiv i stedet for landet som helhet.

Dessuten ut ifra andre kriterier enn antallet smittetilfeller for at vurderingen skal bli mer objektiv i et helhetlig smitteperspektiv.

Martin er mest opptatt av at det opprettes korridorer med Storbritannia og Tyskland, og sier at det haster veldig.

Hvis det ikke kommer på plass, vil det være knusende for Kanariøyene, uttaler han til pressen.

Kan redde 60 prosent av sesongen

Jorge Marichal, president for hotelleierforeningen Ashotel,  tror at vintersesongen kan komme opp i over 60 prosent av det normale på Kanariøyene hvis trygge korridorer etableres med de største turistmarkedene.

Hevder smittekurven snart flater ut

Torres peker på at det ventes at smittekurven på Kanariøyene vil flate ut i løpet av to uker, i og med at reproduksjonstallet (R-tallet) for smittespredning er redusert fra over fem til under en.

Han uttaler også at han har bedt ministeren ta Kanariøyenes særstilling i betraktning, og krever en tilstrekkelig og rettferdig tildeling av midler ut ifra at regionen er hardest rammet av turistnedgangen og har størst avhengighet av turisme.

Åtte av ti arbeidsplasser er avhengige av turismen, ifølge den regionale regjeringen.

Hevder det har liten verdi

Mange spanske smittevern- og viruseksperter har tidligere uttalt til avisen El Dia at corona-testing på avreise- og ankomststed av flere årsaker har liten nytteverdi som tiltak for å hindre smittespredning.