Seks flyktningbåter ankom Kanariøyene forrige uke

I går, søndag, kom det to småbåter fra Afrika med henholdsvis 38 passasjerer til sørsiden av Gran Canaria, og seks passasjerer til nordsiden av øya.

Arkivbilde av flyktninger som blir reddet ved Kanariøyene. Foto: Salvamento Maritimo

I løpet av helgen kom det fire småbåter med cirka 150 passasjerer til sammen til Gran Canaria, og i løpet av uken som gikk kom det seks båter til Kanariøyene, ifølge informasjon fra nødsentralen og Røde Kors.

Fire av passasjerene i den ene båten var døde ved ankomst, og en femte døde rett etter ankomsten.

I tillegg ble det oppdaget en båt med 15 døde flyktninger langt ute på åpent hav som ble fraktet til Gran Canaria.

Hittil i år har det kommet cirka 3700 båtflyktninger fra Afrika til Kanariøyene.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags