110 båtflyktninger ankom Kanariøyene forrige uke

Forrige uke kom det fire småbåter med flyktninger fra Afrika til Kanariøyene. Tre av disse kom søndag morgen. 

Arkivbilde av flyktninger som blir reddet. utenfor Kanariøyene Foto: Salvamento Maritimo

Den første båten ankom Lanzarote med 15 passasjerer tirsdag 11. august.

Søndag morgen 16. august kom en båt fra sjøredningstjenesten inn til havnen i Arinaga sørøst på Gran Canaria med 84 båtflyktninger. Disse var reddet fra to langkanoer langt ute på havet sør for Kanariøyene, skriver nødsentralen i Twitter-meldinger.

24 av passasjerene i disse to båtene skal være mindreårige.

Den fjerde båten hadde 11 passasjerer, og ble møtt av sjøredningstjenesten sør for Tenerife søndag morgen. De ble fraktet til havnen i Los Cristianos.

Alle de ankomne skal være ved god helse.

I august har det kommet i gjennomsnitt 21 båtflyktninger per dag til Kanaiøyene.

Skarp kritikk

Ombudsmannen og flyktninghjelpen i Spania, CEAR, retter sterk kritikk mot at flyktninger og migranter som ankommer i småbåter, ikke får tilgang til den juridiske hjelpen de etter loven har krav på, skriver avisen El Dia.

Dette gjør at mange har problemer med å orientere seg om sine rettigheter og hvorvidt de kan søke asyl i et juridisk system de ikke kjenner.

Spanias delegat på Kanariøyene har flere ganger uttalt at alle som ønsker det kan søke om asyl, og at søknadsprosessen er i henhold til loven. Mangel på juridiske ressurser gjør imidlertid at dette ikke er så enkelt, ifølge kritikerne.

Ett års behandlingstid

I utgangspunktet er systemet konstruert for at nyankomne asylsøkere skal få en avklaring i løpet av 15 dager, men mange må bli værende i cirka ett år på Kanariøyene mens de venter.

De som søker  asyl i dag, må angivelig vente til sommeren 2021 før de får svar. I mellomtiden er det ventet en enda større økning av flyktningstrømmen til Kanariøyene. Den er allerede nesten seksdoblet fra i fjor (cirka 3500 hittil i år).

Systemet for behandling av asylsøknader er overbelastet på grunn av økningen i antallet asylsøkere, og Spanias alarmtilstand gjorde at ingen kunne sendes videre fra Kanariøyene, skriver El Dia.

Krever individuell assistanse

Ombudsmannen refset forrige uke myndighetene for at migrantenes rettigheter ikke blir møtt.

Han krever at migrantene får individuell juridisk assistanse, og hevder at informasjonen om asylprosedyrene er utilstrekkelige.

Slik det er nå, får de angivelig en gruppeorientering av tre jurister fra Røde Kors. Når asylsøknaden er formalisert, har CEAR tre jurister som kan hjelpe til med å fylle ut søknadene.

Det er altså frivillige organisasjoner som gir juridisk hjelp ut over det politiet informerer migrantene om.

Ombudsmannen krever garantier for individuell juridisk assistanse for hver person med tolk til stede, og garantier for at migrantene forstår sine rettigheter.

Alle båtflyktninger som ankommer Kanariøyene, blir umiddelbart tatt hånd om av politiet. De får også en helsesjekk rett etter ankomsten, og testes for covid-19.

CEAR etterlyser at det skapes en egen juridisk tjeneste for migrantene, noe som ikke eksisterer i dag.

Flykter fra vold og krig

En del av migrantene som ankommer Kanariøyene i småbåter, flykter fra krig og voldelige konflikter, som pågår blant annet i Mali. Spania gir asyl til de som flykter på grunn av vold og politisk forfølgelse.

Det kan også være andre humanitære årsaker til at asyl innvilges.

Flesteparten flykter imidlertid fra sult, dårlige levekår og manglende utsikt for en bedre fremtid, det som i juridisk forstand blir kalt økonomiske årsaker til at de flykter.

For denne gruppen er Spania svært restriktive med å innvilge oppholdstillatelse. De fleste får avslag og blir returnert til sine hjemland, så sant det er mulig.

100 000 søknader på vent

Behandlerne av asylsøknader i Spania har angivelig for tiden over 100 000 søknader på vent for behandling, ifølge El Dia. De fleste asylsøkerne er fra Venezuela og Colombia.

Spanias innenriksminister har lovet å øke ressursene fjor å sette fart på behandlingen av søknader.

Tags