ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 27. JULI 2020
Tindouf-leiren. Foto: Creative Commons-lisens

Flyktningleir med Saharawi-folk på randen av corona-katastrofe

Corona-viruset har kommet inn i flyktningleiren Tindouf sørvest i Algerie, hvor det bor over 170 000 mennesker fra det okkuperte Vest-Sahara.

ANNONSE

23. juli ble det bekreftet fire smittetilfeller i leiren, skriver Sahara Press Service (SPS), som viser til informasjon fra Saharawi demokratiske republikks (SADR) komite for begrensning av Covid-19

Søndag ble to av disse bekreftet døde.

I tillegg er angivelig 19 andre mennesker med symptomer på covid-19 isolert, skriver avisen Canarias Ahora.

Svært sårbare

En spredning av viruset i leiren, hvor det bor mange sårbare og underernærte mennesker, og der det er mangel på vann, mat, medisiner og medisinske ressurser, kan bli katastrofalt.

Saharawi-myndighetene har forsøkt å hindre viruset i å komme inn i leiren med strenge kontroller langs leirens yttergrenser, stenging av grensene mot resten av Algerie, Mauritania og Vest-Sahara, samt nedstengning og portforbud,  men nå er barrieren brutt.

44 år gammel leir

Leiren ble opprettet etter at Spania trakk seg ut av Vest-Sahara, som var en koloni, for 44 år siden. Marokko har senere lagt beslag på størstedelen av Vest-Sahara, men FN og de fleste vestlige land anerkjenner ikke okkupasjonen.

Den store leiren er delt opp i fem leirområder kalt El Aaiún, Auserd, Smara, Bojador og Dajla. Dette er navn som er hentet fra byer i Vest-Sahara.

Ekstreme forhold

Leveforholdene er ekstreme i den golde, steinete ørkenen hvor leiren ligger. Innbyggerne er helt avhengige av hjelp fra andre land for å overleve.

Mange mennesker fra Vest-Sahara flykter i småbåter til Kanariøyene.

De siste ukene har det begynt å komme båter med smittede afrikanere til Kanariøyene, og flere av båtene har seilt fra El Aaiún,  en av havnebyene som er okkupert av Marokko.

I denne byen er det en kraftig oppblomstring av smitte for tiden.

100 000 i det okkuperte området

Utenom Saharawi-leiren, bor cirka 100 000 saharawier i det okkuperte Vest-Sahara, og anslagsvis 30 000 i et frigjort område.

Det er for tiden smitteoppblomstring i Algiere, Marokko, Egypt og andre afrikanske land .

Les også

Covid-19-utbrudd i marokkansk havneby årsak til smitte blant båtflyktninger

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER